Bine ați venit.
Ne bucurăm că sunteți interesați să aflați despre meditația Raja Yoga.
Unele dintre idei vă vor fi foarte familiare pentru că le-ați simțit de multe ori în interiorul vostru, iar altele se poate să vi se pară neobișnuite sau complet noi.
Vă mulțumim că v-ați alăturat și sperăm să rămâneți pe parcursul întregului curs și să descoperiți câteva lucruri frumoase, valoroase și utile pentru voi.
Cunoștințele care vă sunt împărtășite în acest curs, puteți să le explorați, să le evaluați, să vă gândiți și să reflectați la ele și apoi să vedeți cu ce vă simțiți confortabil.
Următorul pas, va consta în câteva experimente de meditație și comentarii pentru a vă ghida prin meditație, pentru a putea ajunge la acea conștientizare și experiență a ființei voastre interioare și, de asemenea, ca să învățați cum să meditați.
Totul este o călătorie, o descoperire și o explorare, așa că bucurați-vă de călătorie și experimentați aceste idei în ritmul și în felul vostru propriu.
Este important să acordați o oră și jumătate, maximum o săptămână pentru studiu.
Să acordați o practică minimă de 15 minute pentru aceste idei este, de asemenea, o parte a cursului. Poate că veți găsi ideile atât de atractive că ele vă vor rămâne în atenție și chiar veți experimenta cu aceste idei întreaga zi.
Mult succes!
Jayanti Kirpalani, Director Brahma Kumaris Europa și Orientul Mijlociu
Cine sunt eu?
Mulți oameni sunt atrasi astăzi spre învățarea și practicarea meditatiei deoarece ei trăiesc într-un ritm stresant în care agitația le creaza un sentiment de suferință. Confruntați cu bolile fizice, doctorii prescriu medicamente, regimuri judicioase, exerciții fizice și un mod de viata echilibrat. Meditația este o prescripție asemănătoare ce furnizeaza însă exerciții și regimuri specifice necesare restabilirii echilibrului mintal. Prima semnificație a cuvântului meditație se referă la vindecare, dar de cele mai multe ori meditația va ajuta sa deveniti propriul d-voastra medic, cu scopul de a trata toate gândurile și sentimentele de durere pe care ați putea sa le experimentați. Pentru a reuși să medităm este important totuși să înțelegem în primul rând CINE mediteaza. Cursurile de meditație Raja Yoga sunt practicate pe baza unei teorii care confera practicantilor o tehnica de execuție întemeiată pe încredere urmată de o experiență de binefacere și confort. Prima lecție și cea mai importantă, încearca sa raspunda la întrebarea pe care ne-am pus-o cu toții la un moment dat în viața – Cine sunt eu?
Semnificația expresiei „Raja Yoga” (pronuntie : Radja Ioga)
Om Shanti (pronuntie : Om Șanti) - Aceste doua cuvinte cuprind esenta Rajei Yoga. Cuvântul „Om” înseamna ca „Eu sunt o ființă spirituală, sunt un suflet”. Cuvântul „Shanti” înseamna pace. Deci, „Om Shanti” înseamna : „Eu sunt un suflet pașnic”. Dar oare cât timp pot să rămân pașnic? Dacă
mă gândesc la ziua de ieri, oare ce rezultat pot evidenția? Am fost eu pașnic? Deși în viață căutăm întotdeauna liniștea și pacea, cădem adesea în capcana agitației si nelinistiti care ne țin sub influența lor. Și asta pentru ca am ajuns foarte departe de starea noastră naturală originară, caracterizata prin puritate si pace.
Urmând învățătura Raja Yoga, sufletul poate să ajungă ușor la starea sa naturală, pașnică. Numele de Yoga a fost folosit de multe secole, dar aceasta învățătură a apărut recent și a fost foarte revoluționară. Ea răspunde pur și simplu la cea mai importantă întrebare dintre toate și anume Cine sunt eu și Ce sunt eu. Raja Yoga – poate fi definită într-o multitudine de feluri. Cuvântul „Yoga” înseamna pur si simplu contact, legatura, unire, iar cuvântul „Raja” înseamna suprem, regesc sau stapân. Raja Yoga este regele, sinteza tuturor sistemelor de yoga, deoarece prin intermediul ei putem deveni stăpâni. Însa
asupra cui? Nu asupra celorlalți pentru ca aceasta ar fi ceva artificial. Puterea pe care o căutăm acum și pe care o dobândim prin Raja Yoga este puterea de control asupra propriei noastre minți, pentru că ea este responsabilă de necazul și supărarea ce ne domina. Țelul Rajei Yoga – este de a deveni stapânul minții, al propriei noastre personalități și bineînțeles, stăpânul costumului fizic – trupul nostru.
Primul obiect de studiu al cursului de Raja Yoga nu este doar „Cine sunt eu sufletul” ci chiar conștiința de suflet (Adică nu doar sa aflu cine sunt, ci să simt, să experimentez cu adevărat ca sunt un suflet pașnic). Stadiul final al realizarii de sine prin intermediul Rajei Yoga, în care sufletele sunt libere de toate influențele negative și au atins starea de perfecțiune, se bazează în întregime pe aceasta prima lecție - Conștiința de suflet.
Vă recomandăm să parcurgeți acest material în două părți, și între ele să reflectați la ceea ce ați citit.
PARTEA UNU
1.2. Cu ce se ocupă Raja Yoga?
Raja Yoga, find yoga spirituala, nu se ocupă cu exercițiile fizice (acestea fiind obiectul sistemului hatha yoga), ci cu funcționarea spiritului. Antrenamentul îl asigură prin intermediul reglării conștiinței (gândurilor) cu ajutorul intelectului. Atâta timp, cât pentru atingerea unor performanțe
sportive este indispensabilă utilizarea corespunzătoare a mușchilor corpului, „musculatura” intelectului constă în puterea voinței, care face posibila cizelarea, schimbarea caracterului.
Aceasta voință (hotarâre concentrată) este complet lipsită de orice violență. Orice fel de violență ar fi în contradicție cu puritatea stării noastre naturale. Din păcate, în lumea de azi violența este o realitate în toate planurile ; sentimental, mental, verbal si, de multe ori, fizic. Prin lipsa de violență devenim mai draguti, mai înțelegători și mai toleranți față de noi înșine și față de ceilalti.
Prin practicarea Rajei Yoga putem obtine controlul asupra constiintei, iar prin aceasta și asupra organelor fizice de simt, cu scopul de a ne putea menține în orice împrejurare pacea interioara si seninatatea plina de multumire. Natural, în aceasta stare si corpul se simte bine. Însă pentru schimbare, întotdeauna este nevoie de putere, ceea ce este obținut prin yoga.
Prin puterea câștigată învățând metoda meditatiei, se petrec schimbări în personalitatea, în natura noastra. Sufletul se eliberează de toate efectele negative, atingând astfel stadiul perfecțiunii. Dar pentru aceasta, ca prim pas, este foarte importantă cunoașterea de sine : „Cine sunt eu?”
Cunoașterea de sine la nivelul spiritual nu este un lucru minor. Ea necesita multă înțelegere și răbdare. Adesea emitem ușor sentințe despre alții sau, în anumite situații, imediat stim ce ar trebui sa facem, dar privitor la noi înșine, de multe ori nu avem o viziune clară și abia după aceea ne dăm seama ca în situația respectivă nu am acționat corect. Când dorim sa ne cunoaștem mai profund prin intermediul stării propriei conștiințe, ne ajuta mult dacă la un moment dat putem sa fim lipsiți de orice influență și plini de iubire. Aceasta postura nouă, acest nou tip de a vedea, ne permite să rămânem liberi de orice fel de influență negativă.
1.3. Cum funcționează sufletul?
Cunoașterea eului nostru spiritual devine posibilă prin înțelegerea funcționării armonioase a „organelor de simț ale sufletului”: mintea, intelectul și personalitatea (amprentele lăsate în suflet de faptele noastre). Deși acestea sunt denumiri ale unor domenii de activitate distincte, în realitate însa ele arată funcționarea aceleiași energii, la trei niveluri diferite. Le tratăm în lecții separate doar pentru înțelegerea mai profundă a acțiunii lor, în realitate însa ele nu se pot separa unele de altele. În aceasta prima lecție sa cunoastem funcționarea minții.
1.4. Funcționarea conștiinței
Prin intermediul minții ne imaginăm, gândim si elaboram concepte. Fluxul continuu al gândurilor reprezinta baza sentimentelor, a dorințelor și percepției. Mintea este depozitul gândurilor. Aici ies la iveala necontenit gândurile nascute prin acțiunea excitatiilor venite din lumea exterioară, sau generate de amintiri și experiențe anterioare. Fluxul continuu al gândurilor este necesar pentru funcționarea normală a conștiinței. Potrivit științei, zilnic
generam 30–50.000 de gânduri. Acestea joacă un rol deosebit de important în viața noastră. Totul ce ne înconjoară este rezultatul gândurilor, deoarece gândul este o forță creatoare. Este deci important sa cunoastem ce fel de energii se cupleaza cu mintea noastra. Fiindcă mintea poate sa ne fie cel mai bun prieten, dar și cel mai mare dușman, în funcție de felul gândurilor gazduite si păstrate constant în minte. Fiecare gând este o picătură de energie cu ajutorul careia putem acumula foarte multa putere, dar folosindu-l nepotrivit, putem si irosi multa forta.
Orice gând are o rezonanță aparte și așezat în minte se comportă ca și o sămânță ; o data semănată începe sa crească și își aduce roadele specifice. Gândurile pozitive dau roade pozitive, gândurile negative dau roade negative. În funcție de acestea ne simțim bine sau rău. Fiindcă sentimentele sunt consecințele gândurilor menținute. Cu cât menținem mai mult un gând în minte, efectul lui va fi cu atât mai puternic, indiferent dacă este vorba de un gând pozitiv sau negativ.
Aceasta capacitate a functionarii mintii face posibila ca gândurile concentrate sa ajunga oriunde într-o clipa. Putem retrăi experiențele din trecut, evocând fericirea sau tristețea, și atunci emitem în jur vibratii corespunzătoare acestor stări. Aceasta stare a minții va influența atmosfera ce ne înconjoară. Deși gândurile noastre nu sunt vizibile și nu se pot palpa, totuși sunt foarte puternice și mai repede sau mai târziu se manifestă prin cuvintele noastre și prin comportament, devenind în mod cert vizibile prin înfățișarea noastră.
1.5. Tipurile gândurilor
1.5.1. Gândurile normale, cotidiene
Gândurile normale, cotidiene sunt în legătură cu viața de toate zilele (întreținere, prepararea mâncării, activitate profesionala etc.) si sunt comune tuturor. Aceste gânduri pot sa apuce o direcție corectă sau nepotrivită. Aceasta depinde de cât este de curată funcționarea intelectului, despre care vom vorbi în lecția următoare. Gândurile ce iau o direcție greșită aparțin următoarelor trei categorii:
1.5.2. Gândurile inutile
Un gând devine inutil atunci când ne gândim degeaba, la un lucru fără rost. Astfel sunt gândurile referitoare la alți oameni, care sunt aproape 90 la sută inutile. Iată câteva dintre aceste gânduri : formarea impresiilor subiective, emiterea unor sentințe despre alții, critici aduse din rea intenție, etichetarea altora, când ne dam aere de avocat, când fabricăm pretexte sau când exageram lucruri minore. Adesea, în mod greșit, ne concentrăm asupra ceea ce fac alții și nu asupra ce ar trebui sa facem noi înșine. Sau nu-l simpatizam pe cineva si din aceasta cauza nici nu-l acceptăm. În aceste situații în relațiile noastre interumane se naște un adevărat lanț al neînțelegerilor. Poate ca în exterior mai ascundem sentimentele, dar în minte, din cauza influenței gândurilor negative se naște deja un sentiment care va avea drept consecință un sistem greșit de valori, motivație greșită, stres și concurență.
Mai demult cuvântul stres a fost folosit doar atunci când se strica o masina din cauza suprasolicitării. Azi cuvântul stres se referă aproape în exclusivitate la oameni. Si aceasta nu este întâmplător. Foarte mulți oameni trăiesc în stres. Lumea este suprasolicitata. Orice dorim trebuie sa obținem imediat și dacă este posibil, în cantitate din ce în ce mai mare. Aceasta este o abordare foarte materialista a vieții. Lipsa calitatii, lipsa gandirii, diferitele cerințe ale lumii înconjurătoare ne apasa și generează tensiune în noi. Pierdem discernământul corect, ne subestimen, ceea ce bulversează complet sistemul de valori referitoare la noi înșine și la ceilalți.
Prea multe gânduri precum și sentimentul ca „Nu am timp pentru nimic” generează neputință, mintea se încăpățânează și se umple de tensiune. În asemenea stare, de multe ori scade și eficienta medicamentelor administrate. Din cauza multor gânduri inutile și a vorbelor de prisos se pierde claritatea minții, clarviziunea si, ca urmare, în cele mai multe cazuri însăși decizia va fi incorectă. Scade puterea de concentrare si de aceea îndeplinirea unei sarcini va dura mult mai mult timp decât ar fi necesar.
Gândurile inutile, dacă sunt lăsate sa ne abată atenția în trecut sau în viitor, ne privează de viața din prezent, de beneficiile aduse de clipa actuala. Fiindcă este inutil sa ne ocupam prea mult cu trecutul, de genul: „Dacă cutare sau cutare nu ar fi făcut așa...” etc. Trecutul este trecut. Nu se mai poate schimba. Singurul lucru util este sa tragem învățămintele cuvenite din el, iar pe viitor sa ne comportam ținând cont de acestea. Când nu putem sa ne debarasăm de experiențe amare ale trecutului, în noi continuă să se mențină dușmănia si suspiciunea, ceea ce sporește încrederea. Devine grea acceptarea felului deosebit de a fi al altora. La ce sunt bune toate acestea? Merită să reflectăm la acest aspect.
Viitorul, în general, ofera un scop, dar gândirea, visarea la niște iluzii ireale sunt de asemenea inutile atunci când cuvintele nu sunt urmate de fapte în vederea realizării scopului propus. Este importanta mentinerea realitatii prezentului si exploatarea posibilitatilor oferite de momentul actual. Irosim foarte mult timp și cu bârfele și plângerile inutile. „De ce tocmai eu?” – ne întrebam mereu. Cel care se plânge în legătură cu situația sa, este adesea nemulțumit și de ceilalți.
Mulți îi învinuiesc pe alții pentru situația lor proprie si din aceasta cauza niciodată nu-și găsesc rezolvare problemelor. Când ne comparăm cu alții, atunci gândurile se abat în direcție greșită. Si îngrijorarea este un gând inutil, ce are la baza teama. „Ce mi se va întâmpla?”, „Cum se vor petrece lucrurile?” etc. Dacă știu ca gândul este o forță creatoare, îmi dau seama ca nu are rost sa ma gândesc la rău, fiindcă obiectul concentrării mele începe sa crească și sa devină realitate. De aceea este foarte important sa stiu ca gândurile se îndreapta în directie buna, căci dacă nu suntem în stare sa stopam din timp pe cele îndreptate în direcții greșite, ușor ne vom crampona de aceste gânduri inutile, repetând din nou și din nou greșelile. Vom reacționa la fel de greșit ca înainte într-o anume situație și aceasta va genera alte gânduri inutile. Gândirea inutile devine ușor un obicei, astfel se permanentizeaza conflictul cu noi înșine și cu alții, ceea ce ne absoarbe foarte multă energie, extenuându-ne complet. Astfel ajungem la gânduri negative, de care nu scapam cu usurință.
1.5.3. Gândurile negative
Gândurile negative din punct de vedere spiritual și sentimental sunt violente, uneori având chiar consecințe negative și în plan fizic. Aceste gânduri reduc substanțial pacea și forta interioara. Sunt dăunătoare atât pentru individ, cât și pentru ceilalți, distrugând caracterul. Din cauza sentimentelor proaste lipsește curajul de a discuta de la om la om problemele comune, astfel comunicatia dispare sau exista doar pe jumătate și atunci se referă mai ales la lucruri incorecte. Baza gândurilor negative sunt : mânia, lacomia, pretențiile neîmplinite, critica dura, egoismul, atasamentul, prejudecatile, gelozia, replica, dorința de răzbunare etc. Este negativ și gândul amar referitor la trecut ; când sufletul nu poate ierta, acumuleaza ura și prin aceasta se otraveste pe
sine. Cine nu este capabil de iertare, în sinea lui niciodată nu se va simți liber și nu va putea uita trecutul. Gândurile negative se repeta necontenit și sunt deosebit de rapide și de puternice. Prin ele sufletul își pierde echilibrul, stima proprie. Deoarece nu are stima proprie, nu este capabil de iubire și devine singuratic și suspicios. Nu este capabil sa se ofere în mod sincer celorlalți. Cum am aratat-o și mai înainte, este greu sa scapam de gândurile negative, deoarece odată ce s-a format obiceiul, dispare controlul iar faptele negative se vor repeta în mod automat, creând șansa generării unor noi gânduri negative.
1.5.5. Gândurile pozitive
Oamenii îsi dau seama despre importanța gândurilor pozitive atunci când ar dori sa schimbe ceva în viața lor. Pentru schimbare sau transformare, întotdeauna este nevoie și de putere. Numai gândurile pozitive permit sa acumulam forța interioară, să zidim ceva solid. Gândirea pozitivă reprezintă baza folosirii unor valori spirituale cum sunt : pacea, rabdarea, toleranța, încrederea, iertarea etc. Dacă dorim sa fim pozitivi, sa nu afirmăm niciodată: „Eu am dreptate și nu celălalt”, sau ca „Acesta și acesta este nedrept”. Nimeni nu are perfectă dreptate cum nici celălalt nu este complet rău. Asa este viața. Oricine are o perspectiva, care, într-o oarecare masura este și adevărată.
Să nu ne gândim comparându-ne cu trecutul si sa nu emitem sentințe despre alții! Despre asta am mai vorbit anterior. Să știm să ne iertăm și să-i iertăm și pe ceilalți. Iertarea adevărată este atunci când putem sa și uităm. Dacă prin gânduri, cuvinte și fapte ne întoarcem mereu în trecut, atunci cum putem sa iertam ceva? Sa învățăm din trecut, de la noi înșine și de la alții. Trebuie sa fim deschisi si sa dorim si sa acceptam învățarea. Sa nu ne învinuim nici pe noi, nici pe altii. Învățarea înseamna ca putem ramâne detasati, mentinând o distanta onorabila, asigurând un spațiu unde se poate respira și gândi, acordându-i aceasta posibilitate si celeilalte parti. Dacă suntem mai răbdători, mai înțelegători și mai capabili de a accepta, atunci nu ne implicăm în asemenea reacții emoționale, ca de exemplu aceea, când încercam să dovedim adevărul propriu cu forța. Nu este niciodată nevoie de acesta, deoarece adevărul întotdeauna se adevereste singur. Pozitivitatea manifestată în constientul nostru (în gânduri, cuvinte, fapte) la un anumit punct devine realitate. Atunci putem afirma ca am reușit sa mentinem stabil la suprafața eul nostru originar si curat. (Constientul este atitudinea, comportamentul, felul de a fi, rezultate din totalitatea activităților minții, intelectului și impresiilor, despre care vom mai discuta în cele ce urmează.)
Prin intermediul gândirii pozitive încercăm sa vedem binele în toate situațiile, nu ne împotmolim de aspectul exterior al lucrurilor. Gândirea pozitiva nu înseamna sa devenim inconstienti in fața realității și ne prefacem de parcă am trăi într-o lume complet alta, sau – în caz de boala – sa repetam continuu: „sunt sănătos, sunt sănătos…” Gândirea pozitiva înseamna că, deși văd problema, îi recunosc realitatea, dar totodată sunt în stare să-i găsesc și o rezolvare. Individul ce gândește pozitiv va fi conștient de slăbiciunea sa și de a altora, dar atenția și energia se va îndrepta în continuare spre înclinații pozitive. Daca, de exemplu, cineva este supărat pe noi, prin observatie si cu rabdatoare ne vom putea da seama de cauza supărării sale. „Are probleme cumva?” Putem ajuta doar atunci, când devenim observatori detasati si răspundem doar după ce în sinea noastra am înteles problema. Dacă cineva afirma lucruri incorecte despre noi, asta nu înseamna ca trebuie sa ne comportam pasiv, fara nici o replica. Trebuie sa răspundem, însă numai după un control propriu. Dacă nu ne controlam gândurile, reactiile, atunci, datorita influentei sentimentale sau de alta natura, flacără va produce un incendiu si mai mare.
Gândurile pozitive ne încarcă cu o mulțumire interioară, astfel încât pretențiile și așteptările noastre formulate vizavi de ceilalți se reduc simțitor. Cunoașterea de sine devine tot mai profundă. Nu putem ignora la nesfârșit calitățile noastre originare, pozitive! Dacă dispunem de forță interioară, atunci suntem capabili să acceptăm pe toți așa cum sunt ei. Nu va fi nevoie sa ne prefacem. În orice situatie, vom fi în masura sa fim noi înșine. Datorită stării interioare stabile vom fi în masura sa ne rupem de o serie de lucruri, care ar exercita o atractie nepotrivita asupra noastra. Ne eliberam în interior cu ajutorul foarfecii gândurilor pozitive. Un tăiș al acestei foarfeci este cunoașterea, celalalt fiind practica (experimentarea).
Lucrurile spirituale trebuie sa functioneze și în practică. De aceasta profita, în mod natural, si corpul nostru, căci dacă conștiința este echilibrata si sufletul se găsește în armonie, atunci suntem mai puțin receptivi și față de boli. Conștiința devine sanatoasa si puternica daca o alimentăm cu gânduri pozitive. Relatiile noastre cu altii sunt determinate de functionarea armonioasa a sufletului, de constiinta noastra spirituala, de modul de abordare a lucrurilor, de comportamentul nostru. În lecțiile următoare vom mai vorbi mult despre aceste lucruri.
Gândurile pozitive ne apăra împotriva celor negative. Când comportamentul nostru este pozitiv, suntem în stare sa ne menținem pacea interioară și să acceptăm frontal greutățile, deci putem găsi repede soluția corectă. Deoarece deciziile noastre la momentul respectiv sunt corecte, economisim timp și energie și niciodată nu acordăm spațiu de manifestare pentru deznădejde sau pentru haos ce ar putea afecta conștiința. Putem sa ne pastram demnitatea și stimă proprie. În stadiul actual al societății, trebuie sa acordăm o mare atenție și să facem eforturi pentru menținerea gândirii pozitive, fiindca în anumite situatii abordarea pozitiva a lucrurilor nu este încă naturala.
În aceeași situație fiecare reacționează altfel. Același fapt se poate interpreta în mod diferit. De exemplu, dacă într-un pahar există o oarecare cantitate de apă, unii vor spune că paharul este pe jumătate gol, iar pentru alții paharul este pe jumătate plin. Ca atare, putem considera ca pentru noi, universul exterior este o reflectare a lumii ce se afla în sufletul nostru.
1.5.6. Gândurile curate
Când pentru crearea gândurilor înălțătoare nu mai este nevoie de controlul gândurilor, se genereaza in mod automat gânduri curate. Aceasta înseamna ca într-adevăr am devenit pozitivi. Observam în mod natural lucrurile bune în ceilalți. Modul pozitiv de gândire aparține în mod natural caracterului, de-acum nu mai trebuie să mă gândesc să reactionez sau nu la un lucru negativ și dacă da, cum s-o fac? Dispunem de o pace interioară stabilă, netulburată de nimic. Nu mai trebuie sa ne luptăm cu conștiința și sentimentele noastre. Dispunem de forta necesara ca sa nu ne mai temem de consecințele cuvintelor. Gândul curat înseamna menținerea unei calitati stabile a energiei spirituale.
1.5.7. Gândurile divine
Gândurile divine sunt foarte rare. Pe lângă păstrarea calității stabile a gândurilor, cele dumnezeiești permit captarea energiei celei mai înalte si mai pure. Dumnezeu, îngerii și anumiți sfinți se gândesc astfel. Se înalță deasupra propriilor necesități în sensul ca niciodată nu iau nimic de la alții, ci numai ofera. Aceste gânduri sunt total dezinteresate și sunt în legătură cu eternitatea, având caracter universal. Pentru anumite suflete, aceste gânduri dau posibilitatea de a fi utilizate în folosul altora. Ei sunt asemenea farurilor, care prin lumina conștiinței indica drumul sigur. Datorită forței gândurilor curate se genereaza pace și sentimente bune în ele și în jurul lor. Sufletele care dețin asemenea gânduri sunt în stare sa dea forța și speranta celor care si-au pierdut nădejdea, ca sa devină și ei capabili sa se transforme.
PARTEA A DOUA
1.6. Cum putem dezvolta gândirea pozitiva?
Cum putem sa ne ascultăm în interior? Prin intermediul linistii. Făcând loc pentru liniște. Acordându-ne timp pentru aceasta liniște. Asta nu înseamna ca în jurul nostru nu sunt zgomote. Aceasta este o liniste creativa. Alegem un singur gând pozitiv si toata energia o concentram asupra lui. Si o samânta, cu cât primește mai multă lumina solară, cu atât mai repede crește. Dacă gândurile minții sunt concentrate asupra acestui „gând-sămânța”, atunci și acesta începe sa creasca, apoi înflorește. Cum este gândul nostru, asa va fi viata noastra. Ne întoarcem din ce în ce mai adânc în propriul interior, încercând sa si simtim gândul asupra caruia ne concentram. Lucrurile devin reale pentru noi în măsura în care le putem percepe. Mintea poate deveni pozitiva doar printr-o munca constructivă constanta și în același timp fără grabă.
1.7. Experiența păcii interioare
Primul pas în practica Raja Yoga, de regula, este concentrarea asupra gândului pozitiv de pace. Prin concentrare susținută căutăm sa cunoastem ce este pacea. Înainte de toate trebuie sa cred în pace. Cred în ea? Ce înseamna pacea pentru mine? Multi cred ca putem vorbi despre pace atunci când nu este război. Dar nu despre aceasta este vorba. Pacea interioară nu este egala cu lipsa conflictelor. Pacea spirituala nu înseamna ca suntem fara conflicte ci, mai degraba, ca în noi există sentimentul de plinatate și multumire interioara. Pacea spirituala înseamna bucurie interioara, calm, liniste, echilibru si armonie. Pacea este trasatura originara a sufletului, prin care ne împrospătăm și ne încărcăm continuu. Pacea, împreuna cu iubirea, puritatea, adevărul și fericirea, sunt calități originare ale sufletului. Acestea toate se găsesc în interiorul nostru, numai ca într-un fel sau altul trebuie sa le aducem la suprafața și să le permanentizăm. Pentru aceasta cerem ajutorul meditației.
1.8. Ce este meditația?
Meditația este folosirea corecta a minții. Practicarea ei are drept scop sa putem primi calm, fata în fata problemele ivite în viața de toate zilele. Prin exersarea meditației învățăm să fim atenți asupra noi înșine, înseamna concentrarea si dirijarea gândurilor. Prin exersarea sistematică a acestora vom ajunge sa beneficiem de foloasele lor. Cum actioneaza meditația asupra minții? Cum putem deveni mai stabili și mai puri din punct de vedere sentimental?
Meditația este de fapt descoperirea lumii noastre interioare, pe parcursul careia, cu ajutorul concentrării, ne vom cunoaște gândurile, ne vom înțelege sentimentele și modul nostru de a ne raporta la lucruri și situații, precum și motivațiile, intentiile. Toate acestea le raportăm la realitățile lumii exterioare : situațiile de stres, negativitatea, frica si ura, evaluând cum am putea sa le întâmpinăm și să le stăpânim. Meditația este arta creării unui echilibru între lumea interioară și cea exterioară, dar din interior spre exterior si nu din directia opusa. Interiorizarea, concentrarea atenției spre interiorul nostru uneori constituie o greutate, fiindcă fericirea, încrederea proprie, scopurile noastre le facem dependențe de lucruri exterioare, căci ne aflăm sub influența acestora.
Prin meditație putem descoperi independența noastră spirituala, propria raspundere, resursele noastre intime pe care le putem folosi ca sa traim o viata calitativ mai buna. Aducem la suprafața și aplicăm acele forțe și virtuți dumnezeiești, prin care relațiile noastre cu noi înșine și cu ceilalți se schimba complet. Meditatia nu înseamna umblare cu capul în nori sau visare, ci acceptarea deschisă a realităților și rezolvarea pe cale pașnică a problemelor vieții cotidiene. Prin stabilizarea păcii interioare devenim mult mai înțelegători, mai amabili și mai toleranți. Meditația este descoperirea lumii noastre interioare, un proces îndelungat, deci exersarea sistematica este importanta.
Meditația este o vindecare interioară ; prin schimbarea gândurilor, sentimentelor și comportamentului nostru vom fi în stare sa ne vedem pe noi înșine și să vedem lumea dintr-un unghi de vedere mult mai pozitiv. Vindecarea depinde în foarte mare masura de modul nostru de a vedea. Când exersam meditatia, trebuie sa ne deconectam de anumite lucruri, ca de niște surse de curent nepotrivite și să ne cuplam la o sursa de energie pura, iar după ce ne-am încărcat și ne-am împrospătat, sa ne revenim în lumea înconjurătoare. Altfel spus : trebuie sa ne rupem de negativitatea lumii exterioare. Gândurile și sentimentele noastre creeaza și alimentează o multitudine de relații, bazate pe mânie, suspiciune sau frica. Acest rol de „baterie electrică” este îndeplinit uneori de către alți oameni sau de alte situații devenind pentru noi sursele tristeții sau durerii. Si asta deoarece energia conștiinței noastre se îndreapta întotdeauna în directia în care ne concentram atenția.
Pe parcursul meditatiei legatura ce o construim porneste din adâncul interiorului nostru, bazându-ne pe sursa noastra de putere pozitiva. În acest caz decuplarea de lumea exterioară se realizează în mod automat. După ce legatura noastra cu forța internă ne împlinește, putem sa ne cuplăm din nou cu lumea exterioară. Devenim astfel capabili sa dirijam energia noastra interna subtila (foarte fina). Acum se petrece vindecarea.
Meditația înseamna si dialog. Dialogam cu noi înșine, desigur nu asa, cum fac nebunii. Interiorizându-ne, analizându-ne, controlam modul de gândire, stilul de vorbire, felul în care acționăm și reacționăm la evenimente. Facem acestea nu pentru a ne condamna ci pentru a deveni mai buni. Pentru a progresa continuu pe cararea spirituala, prima data trebuie sa realizam o legatura corecta cu noi înșine, bazată pe acceptare și stima proprie. Controlul pozitiv ne face milostivi, dar aceasta presupune dialog, presupune să-mi pun anumite întrebări de felul : „Ce gândesc sau cred despre pace, iubire, încredere, fericire? Ce înseamna ele pentru mine?”
Legătura cu noi înșine va influența toate celelalte raporturi ale noastre. Pe parcursul dialogului purtat cu noi înșine conștientizăm eul nostru originar, pur si vom fi în stare sa ne privim într-un mod cu totul nou, pozitiv. Acesta face posibila susținerea propriilor valori și aplicarea lor în legăturile cu ceilalți. Prin meditație învățăm ca pornind de la ceea ce este corect, sa asezam la locul lor greselile. Niciodată nu ne concentrăm pe slăbiciuni, fiindca prin aceasta, slabiciunile s-ar amplifica în continuare.
A treia semnificație a meditației este yoga, legatura, unirea. Natural, și aici trebuie mai întâi să cunoaștem și să realizăm uniunea cu noi înșine. Aceasta experienta va spori credința, ceea ce este foarte importantă în cazul practicarii meditatiei. Despre celelalte trepte ale meditatiei vom vorbi în lecțiile următoare.
Yoga înseamna a face experiente cu noi însine. Nu trebuie să asimilăm cea mai amănunțită teorie pentru a putea începe exercițiile. Ca și la școala de șoferi prima data învățăm câteva lucruri de baza : unde introducem cheia de contact, unde alimentam masina cu benzina, unde este frâna, pedala de acceleratie si, pe urma, începem exersarea conducerii. În meditația Raja Yoga ochii îi ținem deschisi, deoarece în viață umblăm numai cu ochii deschiși.
Avem nevoie de multă forță în situațiile cotidiene. Pentru ochi, coborârea pleoapelor înseamna starea naturala a somnului. Cu ochii închiși conștiința tinde sa devină somnoroasa sau sa se „distreze” cu imaginile ce apar pe ecranul imaginar, dar în meditația Raja Yoga nu este nevoie de așa ceva.
Meditația Raja Yoga noi o folosim exclusiv în scopul acumulării de putere, de încărcare și de împrospătare, în condiția în care în timpul meditatiei conștiința rămâne complet trează. Cele mai puternice vibratii se pot transmite prin intermediul ochilor. În felul în care ne uităm la cineva, îl putem calma dar si enerva. Constiinta va deveni pozitiva numai printr-o munca de „zidire” atenția și prin exersare sistematică. Să nu ne forțăm prea tare, deoarece violența poate cauza dureri de cap. Cunoscând sistemul interior de valori, vom întelege ce înseamna iertarea, ce este toleranța și cum sa le aplicam de
îndată în situațiile necesare.
Dacă este posibil să exersăm 5–10 minute în fiecare zi, dimineață și seară, iar în timpul zilei, de câteva ori, întrerupând activitatea, acordându-ne un răgaz de 2–3 minute pentru „a face un pas înapoi”, observându-ne gândurile, vorbele, faptele si tot ceea ce acapareaza atentia noastra. Aceasta observatie o putem efectua doar prin folosirea „frânei spirituale”. Acest lucru îl uităm adesea în vâltoarea de toate zilele. Încetinirea vitezei si frânarea este importantă mai ales la schimbarea de direcție.
Gândul de baza al exercițiului de meditație este: „Eu sunt o fiinta spirituala pozitiva si vesnica”. Dacă ne îndoim de acest lucru, atunci nu putem dirija energia minții pentru a pătrunde în profunzimea unui singur gând concentrat. Cum se poate concentra forța gândurilor? Ele „aleargă” de ici-colo, în functie de directia în care se abate atenția noastra. De unde vine impulsul? Mintea se poate compara cu un cal sălbatic, care alearga continuu, fără pauza sau oprire. Chiar si în somn ea aleargă, deci nu-i deci de mirare ca obosește din când în când. Scopul primordial al meditației este liniștirea minții, dirijarea energiilor într-o direcție corespunzătoare. Acest lucru se realizeaza prin interiorizare și prin exersarea concentrării asupra unui singur gând.
Gândul concentrat funcționează ca și raza laser : nu lezează, lasă intacte toate straturile pe care le străbate. Este important ca în timpul interiorizării să nu disecam slăbiciunile noastre, fiindcă la fel cum praful răscolit prin maturare ia vederea ochilor fizici, tot asa, scotocirea printre trăsăturile noastre negative (vaicareala, plângerea) „abureste vederea” intelectului, luându-ne clarviziunea. În consecință nu putem adopta o decizie corecta, iar schimbarea pozitiva asteptata, de regula nu se mai petrece.
Mulți vreau să-și curețe mintea de lucrurile inutile prin intermediul mantrelor. Mantra eliberează mintea – afirma ei. Acest efect însa este temporar. Gândurile inutile rămân îndepărtate doar atâta timp cât locul lor este ocupat de mantra. În Raja Yoga înțelegem însemnătatea lucrurilor și trăim
experienta pozitiva. Aceasta este indispensabilă pentru schimbare. Experientele sunt strict individuale si personale, și sunt trăite în mod aparte de fiecare. Gândurile concentrate ale meditatiei trebuie sa fie lente, pentru a acorda timp suficient perceperii profunde a acestora. Frânarea minții din alergarea sa este doar chestie de exersare. Trebuie sa ne dam seama de forta spirituala a pacii izvorâte din interior. Pentru practicare putem să folosim același loc, comod, din căminul nostru, unde putem sta în liniște pe perioada meditației (dacă se poate, acest loc sa nu fie patul, fiindcă acolo vibrațiile
somnului ar putea avea alt efect asupra noastra).
1.9. Exercițiu de meditație
Să ne așezăm comod, sa ne relaxam corpul și să ne îndreptăm atenția către gândurile noastre. Să liniștim gândurile apărute în minte. Să adunăm energia într-un punct situat în mijlocul fruntii, în spatele ei.
Gânduri propuse pentru meditație
În acest timp scurt pe care mi-l dedic, nu ma preocup de nimic altceva… Stau singur, cu mine însumi, și observ ce gânduri am… Stau aici ca sa ma cunosc… Cine sunt eu?… As fi oare acest nume?… Sau corpul meu fizic?… sau naționalitatea?… Sau ceva mai mult decât acestea?… Acum, când stau singur cu mine însumi… îmi adun energia minții într-un punct din mijlocul fruntii… si pornesc într-o călătorie interioară… Pasesc în lumea liniștii interioare… Puterea concentrată a liniștii interioare, la fel ca o raza laser trece prin toate amintirile neplăcute, care s-au depus asupra mea pe parcursul timpului… și mă poartă direct la izvorul pacii interioare… Ce înseamna pacea pentru mine?… Pacea este mulțumire interioară totala … calm… echilibru… armonie… Întreaga mea ființă este pătrunsă de pace… Liniște interioară totala si calm… În aceasta pace interioara ma simt foarte bine… Gândurile mi se liniștesc, mi se calmează… Mintea mea este ca și luciu neted al unui lac, nefiind tulburat de nici un gând inutil… În sfârșit mă odihnesc… Acum pot sa mă odihnesc fără nici o grija, ca nu am nimic altceva de făcut… În sfârsit, pot sa fiu singur cu mine însumi și pot savura aceasta calmare, liniste, bucurie și pace interioară… Întreaga mea ființă este străbătută de pace… Pacea este calitatea mea originară… Pacea îmi aparține… Pacea sunt eu însumi… Om Shanti… Eu sunt un suflet, pașnic… un izvor spiritual de energie… Eu, sufletul, emit vibrațiile păcii… Pastrez aceasta experienta.
Om Shanti
1.10. Întrebări
- Cu ce se ocupă Raja Yoga?
- Cum funcționează mintea?
- Ce știi despre meditație?
Este important ca înainte de a da răspunsurile la întrebările de mai sus, sa mai cititi înca o data lecția întreaga, pentru ca ele sa fie rezultatul unei înțelegeri adânci și bazate pe propria experienta, și sa faceți acest lucru cu bucurie. Răspunsul poate fi mai lung sau mai scurt, dar îl vom citi cu interes si va vom răspunde la eventualele întrebări.
AVANTAJELE PRACTICARII RAJA YOGA
Raja Yoga, fiind sinteza tuturor sistemelor Yoga, ea contribuie la:
• Dezvoltarea si perfectionarea corpului fizic (prin alimentatie sanatoasa)
• Achiziția și dezvoltarea puterilor psihice (prin întoarcerea la calitatea originara de pace si liniște interioară și prin stăpânirea gândurilor, eliminarea conflictelor, a starilor de stres)
• Realizarea de legături stabile și pozitive cu sine, cu Dumnezeu și cu alții
• Dezvoltarea intelectuala si acumulare de noi cunostinte
• Controlul spiritual
• Controlul deplin asupra organismului
• Promovarea valorilor spirituale
• Întărirea spiritului de colaborare și întrajutorare între oameni
• Depășirea tuturor conflictelor generate de diferențele între religii, sexe, rase, etnii etc.
• Stăpânirea de sine și păstrarea calmului în orice situații de conflict
• Îmbunătățirea relațiilor interumane în familie, scoala, la locul de muncă sau în societate
• Rezolvarea stărilor conflictuale în activitatea manageriala si de conducere
• Eliminarea stresului, a surmenajului psihic, a insomniei etc.
• Eliminarea oricăror manifestări de violență (verbală sau fizică)
• Integrarea într-o societate, comunitate caracterizată prin raporturi bazate pe colaborare, iubire reciproca, ajutorare, înțelegere, toleranță, stima, fericire…
• Raja Yoga nu este o religie, nu este ocultism, nu este magie
• Se bazează pe experimentul fiecăruia în parte, efectele ei putându-se constata imediat
• Nu este ruptă de realitate ci are menirea de a-i ajuta pe oameni să devină mai buni, mai pașnici, mai înțelegători, contribuind astfel la schimbarea în bine a lumii.
• Se poate considera un tratament foarte eficient în cazul multor afectiuni psihice, mai ales în ceea ce privește stresul, depresia, dezechilibru spiritual etc.
• Se poate practica chiar numai ca o forma de relaxare psihică și fizică, dar doritorii pot sa atinga, prin practicarea sistematică a ei, trepte nebănuite în cunoașterea și în perfecționarea eului spiritual.
Descarcă Lectia 2 în format pdf
Cine sunt eu cu adevărat?
2.1. Legătura dintre corp și suflet
Corpul și sufletul sunt două lucruri distincte, deși sunt într-o relație foarte strânsă. Sufletul se exprimă prin intermediul corpului, iar daca-l părăsește, atunci corpul își pierde capacitatea de a exista si se descompune. În schimb, fara corp, sufletul nu se poate exprima. Sufletul este veșnic, iar corpul este trecător. Dorinta sufletului ne atrage spre experiența permanenței. Cu toții am dori sa cunoaștem pacea, iubirea și fericirea permanentă, fiindcă acestea ne confera o siguranță internă stabilă. Corpul ne atrage spre varietate și de aceea ne ducem ușor spre goana satisfacerii dorintelor efemere. Dorințele legate de lumea fizică se caracterizează prin aceea ca satisfacerea unei plăceri duce la apariția cerintei satisfacerii unei noi dorințe, ceea ce înseamna o permanenta neâmplinire, neliniste, nemultumire, pierderea sigurantei interioare stabile. Dacă nu dispunem de cunoaștere suficientă sau, și mai rău, cădem în extreme, ne lăsăm ușor atrași în capcana goanei după satisfacerea acestei categorii de dorințe.
Sufletul folosește corpul drept mijloc pentru a se exprima. Este important deci ca între ele să existe o legătură armonioasă. „Eu, sufletul” dispun de corpul meu fizic și nu invers, așa cum vedem în lumea de astăzi, când foarte mulți trăiesc sub influența corpului și a organelor fizice de simț. Sufletul este un fel de vizitiu al celor cinci organe de simț care are sarcina de a mâna fără accidente „caii” celor cinci organe de simț, ținând cu o singură mână hățurile. Ca să poată face acest lucru, este necesar ca această armonie să existe si în interiorul sufletului ; mintea trebuie sa funcționeze în acord cu intelectul și cu așa-numitele sanskaruri. Medicina este răspunzătoare pentru buna funcționare a corpului, iar Raja Yoga face posibilă funcționarea armonioasă a sufletului.
Sufletul, ca și atomul, deși este invizibil, este foarte puternic. Puterea nu depinde de mărime, de dimensiuni. De fapt, totul este pus în mișcare de suflet. Sufletul este un punct luminos minuscul, un punct energetic ce radiază în mijlocul frunții. Acesta este locul de unde sufletul este capabil să dirijeze organele de simț, dându-le dispoziții. Prin recunoașterea conștiinței spirituale, Raja Yoga ne face stapânul, regele propriei noastre persoane. În suflet se află mintea, intelectul și amprentele faptelor. Prin cunoașterea funcționării acestor trei facultăți se poate creea un echilibrul armonios între corp și suflet, în care, atât corpul, cât și sufletul se simt confortabil, aceasta ducând la apariția calităților despre care vom vorbi în continuare.
Vă recomandăm să parcurgeți acest material în două părți, și să creați timp pentru reflecție după fiecare secțiune.
PARTEA UNU
2.2. Valorile sufletului
2.2.1. Stima proprie
Aceasta apare atunci când începem să recunoaștem și să simțim identitatea noastra spirituala veșnică. Beneficiind de aceasta cunoaștere, în noi se naște acea stimă ce ne creeaza sentimentul de a avea tot dreptul sa fim aici, pe pamânt.
2.2.2. Prețuirea proprie
Fiecare suflet este interpretul unui rol unic și fără pereche în aceasta piesă de teatru fără de margini, care este viața. Prețuirea adevărată este aprecierea propriei existențe, oricum am fi noi. Fiecare dintre noi este altfel. Pâna când o persoana nu este în stare să-și dea seama de propria unicitate, nu se va prețui cu adevărat. În aceste cazuri persoana se compară cu ceilalți, încercând să-i imite, uneori trăind chiar prin aceștia. Ea poate avea sentimente de inferioritate sau de superioritate, toate acestea fiind, natural, izvorul multor conflicte.
Prin conștiința spirituală devenim capabili sa dezvoltam în noi arta propriei prețuri. Trebuie să recunoaștem și să înțelegem propriile valori, dar fără sa ne atașăm de ele în mod arogant, căci și acest atașament devine o barieră în calea evolutiei noastre. Dacă nu ne dam seama de valorile, specificitatea, talentul propriu, atunci, nici nu le putem folosi și nici nu le vom putea dezvolta. La fel, ar fi greșit să ne identificăm cu propriul talent. Este nevoie de un echilibru fin între aprecierea adâncă a propriului eu și raportarea exterioară concomitentă față de sine. Dacă de exemplu privim fața pe care se găsesc doi ochi, o gura, un nas și două urechi, despre care dintre aceste organe am putea afirma ca este mai important decât celelalte? Am putea spune : „îmi plac parfumurile și as vrea sa am trei nasuri și nici o ureche”? Ar fi foarte ciudată o asemenea afirmație. Fiecare organ de simț are locul și rolul său bine definit. Numai împreuna ele constituie acea parte a capului care se numește față.
Și în societatea noastră lucrurile se situează în propriile lor contexte ; dacă le vedem și le acceptăm, atunci va exista armonie iar acele lucruri vor merge foarte bine. Într-o societate nu putem să fim cu toții brutari, medici sau grădinari. Fiecare își are propria lui poziție. Prin evaluare personală apreciem propria poziție, dar totodată respectăm poziția și rolul celorlalți. O persoana cu conștiința spirituală își da seama cine este ea însăși, iar modul său de a vedea devine potrivit cu aceasta identitate. Prețuirea universală este înțelegerea frumuseții deosebirilor.
2.2.3. Încrederea în sine
Încrederea în sine apare atunci când înțelegem menirea noastră de a colabora cu lumea. Ne dăm seama că și noi avem ceva de oferit celorlalți, că și noi putem contribui cu ceva la viață, ceea ce ne confera prețuire. Prin faptul ca existăm, avem cu toții ceva de propus societății în care trăim. Acest
lucru dă un scop existenței noastre. O persoana poate să fie mulțumită doar atunci când îsi cunoaste individualitatea, are stima proprie, prețuire personală și încredere în sine. Scopul existenței este dat de sentimentul contribuției : avem ceva ce putem sa oferim și celorlalți. Nu putem deveni fericiți
pâna când nu împărțim cu ceilalți ceea ce avem. La fel, nu putem fi fericiți dacă nu purtăm de grijă altora. Trebuie sa existe sentimentul apartenenței pentru ca ființele umane să se simtă bine. Aceasta înseamna ca suntem capabili sa iubim si sa acceptam iubirea. Despre toate acestea am vorbit în
lecția „Eu, sufletul”. Desigur, teoria nu este aceeași cu practica. Teoria este usoara, dar aplicarea cunoștințelor în practică necesita multă răbdare și exersare. Aceasta nu se întâmpla de la o zi la alta. Exersarea necesita mult timp, dar experiența dobandita ne va spori încrederea și mulțumirea de sine.
2.3. Conștiința spirituală
„Cine sunt eu?”, „Care este scopul meu în viață?”, „Cum mă văd eu în timpul meditației?”. Ce înseamna cuvântul „eu”? Cunoașterea deplină despre suflet înseamnă aceea conștiință care determină cum gândim, cum ne raportăm la lucruri și mai ales, felul în care acționăm. În practică, acestea nu sunt întotdeauna în armonie, deși baza purității sufletești este să spunem întotdeauna ce gândim și să acționăm așa cum spunem. Purității îi aparține cinstea, viziunea clară precum și faptul ca sunt adevărat și nu prefăcut sau superficial etc. Avem capacitatea de a gândi, de a percepe și de a înțelege lucrurile, de a lua decizii și de a ne exprima. Ființa conștientă dispune de aceste capacități. Înlăuntrul eului se afla mintea despre care am vorbit pe larg în lecția anterioară. Mintea este partea care gândește, intelectul este partea care înțelege și adopta deciziile, iar sanskarurile sunt acelea care înmagazinează și păstrează obiceiurile, memoriile și amprentele pozitive sau negative. Aceste trei facultăți împreuna dau naștere la asa-numita conștiință. Viziunea noastra despre propria persoană și despre lume se reflectă în conștiință. De fapt, cine sunt eu? Prin cunoașterea eului ca suflet, voi reuși să găsesc locul meu adevărat în lume. (Re)cunoscându-ne pe noi însine ca o entitate spirituala, ne vom găsi în viața pacea interioară și împlinirea. Din viața oamenilor de astăzi lipsește adesea scopul, împlinirea, identitatea proprie. Conștiința spirituală înseamna a avea o privire profunda despre noi înșine ce va influența în mod deosebit raporturile noastre față de lume și a modului nostru de a privi lucrurile. Să vedem acum mai amănunțit cum are loc controlul, filtrarea și concentrarea gândurilor create.
“Fi conștient de tine ca Suflet”
Conștiința de suflet versus Conștiința de Corp
Conștiința de SUFLET | Conștiința de CORP |
Conștientă de sine | Uitare de sine |
Auto-control | Lipsa auto-controlului |
Virtuțile sunt dominante | Viciile sunt dominante |
Introspectiv | Egocentric |
Introvertit | Extrovertit |
Observator detașat | Implicat în tot ceea ce se întâmplă |
Intuitiv | Grosier |
Cordial | Reactiv, defensiv |
Răbdător și mereu în pace | Agitat, anxios |
Pur | Influențat |
Liber și mulțumit cu tot ceea ce se întâmplă | Atașat |
Independent emoțional | Dependent emoțional cu o nevoie permanent de aprobare |
Capabil de a uita și de a ierta | Purtător de ranchiună pentru o perioadă mare de timp |
Poate lăsa să treacă orice i se întâmplă | Vindicativ |
Nu va amplifica nici o situație, împăciuitor | Răzbunător |
Lipsit de violență | Furios, iritabil, ușor de provocat |
Riguros cu sine | Negarea propriei responsabilități |
“Greșeala ta e greșeala mea” | “Greșeala mea e greșeala ta” |
Cu o atitudine de a aparține unei frății, fără dușmani | Cu o atitudine plină de prejudicii |
Flexibil | Rigid |
Generos | Avar/Zgârcit |
Cu o natură dulce | Posac |
Respectuos | Arogant |
Cu un sentiment de securitate și siguranță | Cu un sentiment de insecuritate și îngrijorare |
Mulțumit cu sine și propriile realizări; motivat de înțelepciune | Nemulțumit, nesatisfăcut, întotdeauna dorind mai mult și mai bine; motivat de dorințe pe termen scurt |
Mulțumit să vadă progresele altora | Devine ușor gelos și invidios |
Simplitate în modul de viață, îmbrăcăminte și echipament | Înconjurat mereu de multe lucruri inutile |
Își cere scuze pentru greșeli | Neagă orice greșeală și niciodată nu își cere scuze |
2.4. Funcțiile intelectului
Gândurile noastre sunt controlate, filtrate si integrate de catre intelect. Datorită rolului său de observator, intelectul este uneori denumit și „al treilea ochi”, „ochiul invizibil” sau „al treilea ochi al cunoașterii”. Acest „ochi” trebuie sa fie mereu deschis dacă dorim sa ne schimbăm sau să-i dam vieții noastre o nouă calitate. Fără acea capacitate a intelectului de a discerne nu putem sa ne dăm seama de ceea ce este bun sau rău, sau dacă gândurile noastre ne abat într-o directie negativa sau pozitiva. Trebuie sa dezvoltam capacitățile celui de-al treilea ochi prin care vom învață să observăm gândurile noastre încetinite, devenind capabili sa percepem efectul lor și sentimentele pe care ni le produc. Intelectul nu este un lucru fizic, nu este o parte a corpului. El aparține ființei noastre cele mai intime, este foarte subtil (fin) și fiind o entitate funcțională a sufletului, el este invizibil. (Intelectul nu este același lucru cu accepțiunea cotidiană a inteligenței).
Intelectul poate functiona în mai multe feluri. De exemplu, el poate acționa ca un microscop capabil sa observe si releve totul, în cele mai mici amănunte. Câteodată se aseamănă cu un telescop, în stare sa vada în depărtare și să înțeleagă consecințele gândurilor, cuvintelor și faptelor (cuvântul „scop” înseamna viziune larga). Intelectul este capabil sa vada o imagine foarte clară și foarte întinsă. Capacitatea de a observa cele mai mici amănunte sau de a vedea la mare distanta este foarte importanta. Prin intermediul concentrării atenției, intelectul curat, la fel ca și schimbarea imaginilor unui caleidoscop, este în stare să genereze într-o clipa forța necesară transformării. Prin conlucrarea cu mintea, intelectul permite ca gândul să devină acțiune și să se nască experiență.
Intelectul este capabil sa functioneze și ca un periscop. Din când în când iese la suprafata, face un tur de orizont si apoi se retrage. Aceasta este asa-numita interiorizare, foarte importantă pe parcursul meditației. Trebuie sa ne ducem și spre exterior, sa observam lucrurile, sa ne exprimam, dar trebuie sa ne întoarcem și spre interiorul nostru. Acest lucru este făcut de intelect. Ca un stetoscop, el este capabil de asemenea sa auda, sa perceapa semnalele cele mai fine. În intelect este credință și cunoașterea bazată pe experiență, ceea ce ne face mai înțelepți. Deschiderea celui de-al treilea ochi este legată de purificare și de transformare. Baza transformării este înțelegerea.
2.4.1. Capacitatea de înțelegere a intelectului
Din cauza lipsei de înțelegere irosim în zadar foarte multă forță și energie. Întelegerea este capabilă sa dizolve într-o clipa tensiunea noastra interioară. Cunoașterea este acceptată cu adevărat tot datorită înțelegerii, iar esența cunoașterii o putem transpune în mod natural în viata practica. Fără
înțelegere, cunoașterea este doar un morman de informații fără prea mult folos. Dacă înțelegem ceva greșit, punerea în practică a acelui lucru nu se poate face în mod corect. În acest caz nici rezultatul nu va fi pozitiv. Sa luăm un exemplu. Ce se întâmpla atunci când cineva înțelege prin toleranță că trebuie să trăiască fără a avea nici o obiecție față de alte persoane sau lucruri pe care nu le iubește? Noi avem tendința de a înăbuși în noi ceea ce nu ne place. Nu vorbim despre evenimentele trăite, începe să ne fie frică, si lucrul acesta, mai devreme sau mai târziu va produce o agresiune internă. Iar aceasta agresiune poate avea urmari dintre cele mai nedorite. La un moment dat, din cauza înțelegerii greșite a toleranței, vom afirma ca aceasta nu funcționează, nu are nici un efect și în locul toleranței încercăm să devenim violenti. În primul rând începem să folosim violența în gând.
Multi spun ca : „Nu pot sa fiu tolerant fiindcă toată lumea mă călca în picioare”. Sau : „Nu pot sa fiu cinstit în aceasta lume, în care toți sunt necinstiți”. Poate ca în aceste cazuri ar fi necesar sa înțelegem ceva mai bine, mai corect aceste valori – toleranta, cinste – ca sa le putem aplica mai eficient în viața de toate zilele. Funcția-cheie a intelectului este înțelegerea corectă. Când exersăm de o buna bucata de vreme și rezultatul acțiunii noastre începe deja sa se vada, dar nu suntem multumiti în totalitate de acest rezultat, ar fi cazul sa revizuim întelegerea noastra, si anume : „În ce masura înțeleg toleranța, iubirea, încrederea?” Când lucrurile nu funcționează bine, pe parcursul meditației putem sa ne întrebăm de ce se întâmplă așa? Pentru aceasta este nevoie de folosirea intelectului.
2.4.2. Crearea unui echilibru
O alta funcție principală a intelectului este crearea echilibrului, pe de o parte, între lumea interioară (gândurile, sentimentele, impresiile noastre) și cea exterioară (cuvintele, faptele, relatiile, comportamentul), precum și între valorile aplicate și virtuții. Atunci când ne deplasam spre extremități, și binele poate deveni rău. De exemplu : ce se întâmpla dacă sunt exagerat de dulceag? Cum se întâmpla în cazul furnicilor sau albinelor rămase imobilizate în miere, aceasta nu mai poate fi consumată. La fel devine si amabilitatea, dulcegaria exagerata. Răbdarea extremă poate genera pasivitate. Intelectul ajută la menținerea echilibrului. Uneori omul se poate pierde și într-o flexibilitate exagerată. Compromisul, ca si pactul, învoiala, sunt legi de baza ale vieții. Dar pe lângă elasticitate și disponibilitate în fața multor compromisuri trebuie sa fim și deciși, iar pe lângă răbdare trebuie sa manifestam la nevoie și hotărâre. De asemenea, este importantă existența concomitentă a iertării și a determinării, a stimei proprii si a smereniei. Smerenia nu înseamnă plecăciuni sau aprobări permanente, ci o apărare împotriva aroganței. Trebuie sa realizam ca suntem capabili sa tragem învățăminte din orice situație. Intelectul lucrează continuu pentru a menține un echilibru și pentru a lua hotărâri potrivite în funcție de moment, într-o situație dată. Dacă în această privință nu exista clarviziune în intelect, comitem foarte multe greșeli și din cauza deciziilor proaste, obiceiurile eronate se vor repeta și întări încă o dată.
2.4.3. Decizia
Cea mai mare forță a intelectului – de obicei uitată sau nefolosită – este capacitatea de discernământ, de alegere. De fapt, noi alegem mereu prin felul în care reactionam în fața unei situații. Când ne vom da seama de această forță a intelectului, vom înceta de a-i mai acuza si învinui pe ceilalți din cauza propriei noastre nefericirii. Fiecare dintre noi are posibilitatea de a răspunde cu răbdare și încredere în fața unei situații. Cu iertare și amabilitate. Alegerea răspunsului dat depinde numai de noi. Iar consecința se va produce în funcție de acest răspuns dat. Natural, alegerea implică și asumarea răspunderii. Cu toții suntem răspunzători de starea conștiinței și de faptele noastre. Raja Yoga înseamna sa devenim regii, stăpânii propriei noastre persoane. „Sunt stăpânul propriilor mele gânduri, sentimente, reactii, raspunsuri, sunt stăpânul situației.” Alegerea răspunsului nostru în fata situațiilor se bazează pe modul în care le-am înțeles. Alegerea este legată întotdeauna de decizie. Natural, nu suntem perfecți și adaptam si decizii greșite, dar aceasta nu contează. O capacitate deosebită a intelectului este aceea de a fi în stare sa tragă învățăminte din toate situațiile și să învețe din nou ceea ce a uitat. Noi suntem studenții vieții și avem multe puncte comune, atât pozitive cât și negative. Cine dorește sa devină un Raja Yogi adevărat, trebuie sa fie atras de învățătură, de studiu. Lecțiile sunt uneori mai neplăcute, alteori nu. Dar învățăm din toate și când învățăm, pășim înainte, evoluăm.
2.4.4. Amintirea
Dezvoltarea prin meditație este conferită de faptul ca suntem în stare sa ne amintim de ceea ce am uitat si sa ne întoarcem la constiinta noastra originara, pura de suflet. Pentru a ne dezvolta trebuie sa ne interiorizăm. Auzim des cuvintele : adu-ti aminte, adu-ti aminte. Aceasta înseamna sa readucem în mod repetat în constiinta noastra calitatea originara, pura. Pentru ca acest lucru sa se întâmple, mintea și intelectul trebuie sa lucreze împreună.
PARTEA A DOUA
2.5. Ce este necesar pentru funcționarea corectă a intelectului?
Pentru înțelegerea corectă și asigurarea echilibrului, intelectul are nevoie de liniște și cunoaștere. Liniștea generează o stare de calm, pașnică, confortabilă. În această stare suntem capabili sa ne rupem de propriile emoții, de propriul nostru mod de a gândi. Devenim capabili doar sa ne
observăm. Liniștea înseamnă observare, meditare, concentrare. Mintea nu este în stare să se concentreze în mod natural si corect pâna când nu exista o înțelegere corecta. Numai după aceea putem convinge mintea sa colaboreze. În liniște suntem în stare să avem o imagine mult mai largă și mult mai clară căci privim lucrurile dintr-o perspectiva mult mai mare. Suntem în stare sa facem un pas înapoi, îndepărtându-ne de persoana sau de situația respectivă, adică de a nu ne mai identifica cu ele. Șirul conflictelor provine din faptul ca nu avem liniște interioară iar deciziile sunt adoptate
pornind de la o stare nepasnica a minții, aflata sub influente negative. Odată ce în intelect s-a născut decizia, se deschide poarta pentru acțiuni. Consecințele acțiunilor întreprinse nu se mai pot ocoli. De aceea sunt foarte importante vigilență și rolul conducător al intelectului, ca prin stoparea gândurilor nepotrivite sa le „frâneze” din timp și, imediat dupa aparitia lor, sa elimine din minte tot ceea ce este contrar calității originare pure, a sentimentului de pace, iubire și fericire.
Minte | Intelect | Subconștient |
Gând | Judecată | Personalitate |
Emoții | Etică | Caracter |
Imaginație | Înțelegere | Latență |
Trăiri | Logică | Obiceiuri |
Dorință | Discernământ | Talente |
Răspuns/Replică | Înțelegere | Specialități |
Reacții | Deosebiri | Impresii |
Visuri | Calcul | Natură |
Aspirații | Moralitate | Urme ale Karmei |
Speranțe | Conștiință | Constrângeri |
Creearea de gânduri | Analiză | Memorie |
Viziune interioară | Selectivitate | Instincte |
2.6. Sanskarurile și obiceiurile – „amprentele” faptelor
Când intelectul adopta decizia, pasul următor este manifestarea, adică crearea acțiunilor. Din acțiuni repetate de mai multe ori se nasc obiceiurile care mai devreme sau mai târziu devin parte a caracterului nostru, ceea ce numim și personalitate. Acțiunile repetate des devin automate și pe parcursul vieții, urmele lor se întipăresc foarte adânc. Ceea ce ne-a afectat puternic, chiar și în trecutul îndepărtat, poate sa ne influențeze și în prezent. Când anumite acțiuni devin automate, intelectul nu-și mai îndeplinește rolul său de evaluare, de discernamânt, gândul nascut devine aproape instantaneu acțiune. De aceea este greu sa scapam de obiceiurile statornicite. Prin repetarea, înfăptuirea din nou a acțiunii respective, amprenta să se întărește din ce în ce mai mult. Cauza celor mai multe obiceiuri este o anume acțiune complementară, prin care dorim sa satisfacem unele cerințe și necesități interioare din surse externe. Pericolul constă în faptul ca aceasta este doar o iluzie, fiindcă fericirea durabilă nu o putem primi niciodată din exterior.
Sa vedem, de exemplu, cum se naște obiceiul fumatului. Cum începe? Îi vad pe ceilalți oameni fumând si se naște în mine gândul : „Poate ca și eu ar trebui sa fac la fel”. Chiar dacă în intelect există un oarecare refuz la aceasta intenție, eu mă gândesc mai departe : „Daca voi fuma, ma voi relaxa”, sau : „Daca fumez si eu, alții ma vor accepta mai ușor” precum și altele gânduri asemănătoare. Deci se naște decizia și aprind prima țigară. Apoi a doua, a treia… și urma se imprima din ce în ce mai adânc, devenind treptat o pasiune. Foarte multe obiceiuri fizice și dependenței psihice devin pasiuni, patimi ale personalității omului.
2.7. Ce caracterizează pasiunile?
La început pasiunea poate însemna un sentiment de fericire, dar după un timp aduce golirea sufletului. Dorinta cere din ce în ce mai puternic să fie îndeplinită, dar odată îndeplinită nu se termină, ci reapare si mai insistent. Patima, pe lângă golire, ne transforma într-o larva. Respectivul nu mai este stăpânul său, regele. După un timp amprentele vor domina mintea. Toate obisnuintele sunt asemănătoare. De obicei se începe prin adoptarea unei decizii în urma unei posibile alegeri, iar după multi ani persoana respectivă va fi total dominată. Câteodată intelectul respectivului ins se trezește, își da seama ca ceea ce face nu este bine și nu mai dorește s-o facă. Dar dominația patimilor și a obiceiurilor este atât de puternică ca de cele mai multe ori nu poate fi frânta nici de aceasta întelegere, ea amplificându-se necontenit.
Obiceiurile se pot naște mai ales sub influența lucrurilor fizice. Uneori chiar și tiparele de gândire pot deveni obiceiuri. Asemenea obiceiuri psihologice sunt : sentimentul de inferioritate sau de superioritate, suspiciunea, lipsa încrederii… În aceste cazuri așteptam parcă să se întâmple ceva rău
cu noi : care va fi următoarea nenorocire care mi se va întâmpla? O asemenea persoana își imaginează multe : „X, Y nu ma mai agreează pentru cutare și cutare...”, sau : „Precis ca te uiți așa la mine pentru cutare și cutare...”. Mulți trăiesc situațiile ca victime. Se cramponează de anumite lucruri ce li s-au întâmplat în trecut, și amintirea acelor lucruri neplăcute va umple întreaga lor lume. Într-o mica sau mai mare măsură asta se întâmpla cu toată lumea. Uneori, când nu eliminăm în mod corect sentimentele neplăcute, lucrurile pot deveni și mai proaste. Căci nu se poate scapa în mod forțat de impuritate și de negativitate. Prima dată este nevoie de înțelegere, apoi este nevoie și de găsirea alternativei pozitive (înlocuirea a ceea ce este negativ). Când aceasta alternativa este gasita, devine ușor sa dirijam la locul potrivit energia minții și intelectului. Trebuie sa existe în noi ceva pentru care sa credem ca merita sa facem eforturi. În caz contrar, începem sa ne cramponam de obiceiuri, sau deșteptăm în noi sentimentul vinovăției, începem sa ne acuzam etc.
Când cineva încearca sa se lase de fumat sau face cura de slabire, se naște gândul : „Nu, nu mai doresc sa fumez, nu îmi mai trebuie nici o tigara” etc. Dar prin aceasta atitudine amplificam doar dorinta de a fuma, căci ne sta gândul mereu la fumat. Sau, gândindu-ne ca : „Gata, am terminat cu
dulciurile, cu biscuitii”, în conștiința apar din ce în ce mai multe imagini de ciocolata sau bomboane. Cu cât suntem mai neiertători față de noi și ne concentrăm mai tare asupra lucrului de care vrem sa scapam, cu atât îi dam mai multă energie pentru a-l întări. Energia se poate dirija în alta directie doar atunci când schimbăm gândurile nepotrivite cu altele, pozitive. Când ne ocupam mereu de greselile altora, gândindu-ne mereu la acestea, după un timp și noi începem sa devenim asemănători cu aceștia, absorbind parcă în noi negativitatea lor. Iar după aceasta este foarte greu sa scapam de aceasta negativitate. Așa se naște influența negativă.
2.8. Cum putem deveni proprii noștri stăpâni pe baza învățăturilor Raja Yoga?
Mintea, intelectul și sanskarurile sunt în relații reciproce foarte strânse. Recunoastem si înțelegem că sanskarurile sunt de două feluri. Pe de o parte amprentele negative, de genul : „EU sunt cel mai deștept”, „este bine numai ceea ce gândesc sau fac EU”, „acesta este al MEU și nimeni nu are nici
un drept asupra lui”. Astfel de amprente se nasc din cauza conștiinței ca am fi niște corpuri, si cuprinde : ego-ul (un EU fals), posedarea, atasamentul, avaritia, frica, concurenta, gelozia, nesiguranta, mânia, lacomia, dorința de răzbunare, deznadejdea, sentimentul de inferioritate sau de superioritate etc.
Celălalt tip de memorii sunt reprezentate de amprentele originare spirituale ale sufletului, asa cum sunt : pacea, iubirea, puritatea, adevărul, cunoașterea. Aceste două tipuri de amprente se află amestecate în noi. Aceasta explică de ce uneori suntem pozitivi, dar de multe ori nu. Poate că în alte împrejurări, într-o pădure sau pe malul marii suntem pasnici, dar în viața de toate zilele nu putem păstra pacea, deoarece amprentele negative sunt mult prea numeroase și nu le putem ține întotdeauna sub control. Multi se plâng ca nu pot scapa, de exemplu, de mânie. Când suntem furioși, devenim ca un burete de negativitate, absorbind în noi tot ce este negativ. Semnul mâniei nu este numai furia, sau folosirea tonului ridicat, mânia este si critica adusa altora, iritarea, observarea numai a lucrurilor proaste etc. Cum putem sa scapam de acestea? Nu ne putem lupta separat cu fiecare dintre ele, căci o lupta veșnica cu mânia, cu frica, ar fi prea mult. Multi încearca varianta meditației. Dar cum ar putea sa ne ajute aceasta?
2.9. Rolul meditației în schimbare
Putem scapa de obiceiurile proaste și de slăbiciuni fără a se opune cu forța împotriva lor, ci mai degraba de a le accepta, fiind constienți că : „Deși știu ca acesta nu sunt eu cu adevărat, în clipa de fata obiceiul sau slăbiciunea există încă în mine ca o trăsătura proastă preluată din jur, și de care trebuie sa scap”. Aceasta eliberare se realizeaza prin dirijarea minții (gândurilor) și intelectului (atentiei) spre sanskarurile initiale, făcând legătura cu amprentele pozitive, originare. Cum? Prin concentrarea minții, prin credință și cunoașterea ce se găsesc în intelect. Avem nevoie de cunoaștere, de înțelegere, dar și de încredere în ceea ce am înțeles. Acestea toate împreuna fac posibilă călătoria interioară pentru întâlnirea cu eul nostru originar, cu pacea și cu armonia, cu buna dispoziție, libertatea, echilibrul, rabdarea. Foarte multe lucruri se leaga de pace. Iubirea, stima, iertarea, mila, toleranta ; toate înțelese dintr-un nou unghi de vedere ne fac capabili sa avem parte de o experienta total noua, pozitiva.
Ce înseamna pentru mine iubirea, pacea si fericirea spirituala? De multe ori credem ca putem iubi pe cel care ne place. Experienta spirituala a iubirii se naște atunci când ne putem ridica deasupra dorinței de posedare. Iubirea fizică este de multe ori posesivă. Iubirea pură însă este altfel. Pacea este în legătură foarte strânsă cu existența și libertatea. Pacea înseamna bucurie si liniste interioara foarte adânca. Meditația oferă posibilitatea cunoașterii, triarii acestor experiențe noi. Este deci utilă formularea unor întrebări care ne ajuta sa facem experiențe legate de sinele nostru originar, de exemplu : „Din ce este constituit acest sine originar? Cum funcționează mintea, intelectul?” Sa începem prin a ne concentra asupra acestor întrebări. Concentrarea adânca va aduce calitatea originară la suprafața minții noastre. Mintea înaltă, elevată înseamnă conștiința spirituală. Când ne aflăm în această stare de conștiință pozitivă și pașnică, ne dam seama ca numai atunci putem rupe cu tot ce este negativ. Negativul nu-l poate învinge pe negativ. Trebuie sa ne ridicăm deasupra negativitatii, ca s-o putem înțelege mai bine și să ne putem forma o imagine totala despre toate aceste lucruri.
Dacă vrem să schimbăm pe cineva, nu-i spunem mereu ce este rău în el, fiindcă prin aceasta trăsătura respectivă se accentuează și mai mult în minte. La început trebuie să-i vorbim despre lucrurile bune din el. Tot așa trebuie sa procedez si atunci când vreau sa produc o schimbare în interiorul meu, trecând de la conștiința fizică la cea spirituală, de la nivelul de larvă la cel de stăpân, ca sa devin rege pentru mine însumi. Dar pentru asta trebuie sa ma concentrez asupra calităților mele pozitive, originare, asupra pozitivului initial din mine. Aceasta este cheia meditației, ce ne ajută să ne încărcăm cu energie pozitiva. Aceasta concentrare în meditație trebuie repetată zi de zi, astfel încât nici un gând negativ sa nu poata sa tulbure pacea și confortul nostru atât de mult căutate.
Este nevoie de exercițiu zilnic. Cât de des respiram? Cât de des bem apa în timpul zilei? De câte ori mâncam? Zilnic trebuie sa repetam și anumite activități fizice în vederea menținerii corpului. Sănătatea sufletului are de asemenea nevoie de oxigenul exercițiului zilnic. Exercițiul zilnic îl putem începe dedicându-i un scurt timp, deci este bine ca meditația sa dureze câte zece minute dimineața și zece minute seara. Pe lângă exercițiul individual de acasă este important sa găsim posibilitatea practicării exercițiului împreuna cu alte persoane care au aceleași idealuri, fiindcă puterile în acest caz se înmulțesc iar cei slabi se pot consolida. Este mult mai ușor sa mentinem stabilă conștiința spirituală într-un grup în care fiecare membru tinde spre același lucru.
Totul porneste o data cu gândul. Sămânța tuturor lucrurilor este gândul. În meditație adunăm energia conștiinței spirituale, apoi o întoarcem si o dirijam adânc în sinea noastra. În general dacă se ivește un gând, în vâltoarea vieții cotidiene el devine rapid cuvânt si fapta. Stând linistiti, în meditație învățăm să păstrăm energia subtilă a sufletului, astfel încât, în loc de exteriorizare, gandul sa se manifeste în interior. Gândul așezat în minte va fi dirijat cu ajutorul intelectului și menținut stabil pâna când simțim ca într-adevar „Eu sunt o fiinta pașnică”, „Om Shanti”: Om = eu sunt, eu sunt un suflet, o fiinta spirituala, iar Shanti = pace (calitatea originara a sufletului, forța sufletului). Menținerea acestei conștiințe ne ajuta pe parcursul întregii zile.
Meditația o facem și cu scopul de a transmite forța păcii prin intermediul legăturilor noastre cu ceilalți. În aceasta stare conștientă ne dăm seama ca fiecare este responsabil pentru controlul gândurilor sale și pentru disciplinarea propriei minți. Dacă credem în faptul ca în noi exista o sursa vesnica de energie, atunci vom fi în stare sa anihilam obiceiurile proaste.
Gânduri propuse pentru meditație (când trei puncte voi întâlni, acel lucru îl voi simți).
Acum încetez orice fel de activitate… Mă așez confortabil, îmi relaxez corpul… În acest scurt timp ma ocup numai de mine… Cu iubire și răbdare… Stau aici ca sa ma cunosc din ce în ce mai profund… Încep să-mi observ gândurile… Nu permit gândurilor ce aleargă să mă abată de la planul meu inițial… Toată energia conștiinței mele o dirijez în centrul frunții… Sunt atent asupra mea însumi… Înlătur toate gândurile referitoare la corpul meu… Știu că acest corp fizic este un mijloc de a mă exprima, dar acum nu vreau să mă exteriorizez… Acum pornesc în explorarea ființei mele cele mai intime… ma ocup de fiinta mea spirituala… Uit pentru o clipa de corpul meu... Dar cine sunt eu?… Cine sunt eu cu adevărat?… Eu, sufletul, sunt un punct luminos în mijlocul fruntii… O stea strălucitoare… un punct energetic viu… o fiinta spirituala nemuritoare, vesnica… Simt ca eu, sufletul, sunt cu adevărat un punct luminos ce radiaza în mijlocul fruntii… Gândurile mele s-au încetinit, s-au calmat… Suprafața minții este ca și luciul unui lac neted, netulburat de nici un gând inutil… Eu, sufletul, ma simt bine… În mine exista liniste si calm interior, deplin… Sunt eliberat de tot ceea ce este inutil… Le iert și le uit pe toate… Sunt identic cu mine însumi… Sunt în armonie deplina cu mine însumi… Întreaga mea ființă este strabătută de pace… Ce înseamna pacea pentru mine?… Pacea nu este aceeași cu lipsa conflictelor… Pacea este deplina multumire interioară, echilibru și armonie… În acest confort interior ma simt din ce în ce mai bine… În sfârsit pot sa fiu singur, doar cu mine, total netulburat, total sincer… Savurez aceasta pace fara de griji, acest calm… Rămân la izvorul păcii interioare celei mai adânci și realizez ca eu sunt o ființă sufletească pașnică și veșnică… Om Shanti… Pacea este calitatea mea originară…Când mă aflu în aceasta stare, totul mi se dezvăluie din alt unghi de vedere… Nu permit nimănui altcuiva, ca prin apropierea sa de mine să-mi tulbure aceasta pace, acest confort interior!… Eu sufletul, dețin o forta fără limite atunci când sunt capabil sa mențin stabil aceasta pace… Pacea este izvorul meu interior de putere… Eu însumi sunt pacea… Emit vibratii de pace… Întreaga mea ființă este străbătută de armonie… Nu exista altceva pentru mine decât aceasta pace perfecta si adânca, aceasta liniste… Pastrez aceasta experienta ca s-o pot invoca ori de câte ori am nevoie, într-o clipa, în orice situatie, căci de acum știu ca eu sunt un suflet pașnic…
Om Shanti
2.10. Întrebări
- Ce știi despre legatura dintre corp și suflet?
- Cum funcționează intelectul?
- Ce sunt sanskarurile? Cum se nasc obiceiurile și cum se pot schimba ele cu ajutorul meditatiei?
Te rog, răspunde!
Descarcă Lectia 3 în format pdf
Cele trei niveluri ale relațiilor
3.1. Ce înseamna termenul „relație”?
Exista foarte multe feluri de relații. Care dintre ele ne plac mai mult? Baza tuturor relațiilor este cunoașterea, prietenia, sufletul deschis, împărțirea a tot ce avem, precum și sentimentul de împlinire, ceea ce înglobează grija fata de celălalt, satisfactia, fericirea. Într-o relatie ideala fluxul de energie este continuu în ambele sensuri. Într-o relație adevărată simțim că suntem înțeleși și acceptați așa cum suntem. Dacă nu avem relații, nu putem cunoaste iubirea și fericirea.
3.2. Cele trei niveluri ale relațiilor
3.2.1. Relația cu noi înșine
Cel mai important lucru este de a avea o relație bună în primul rând cu noi înșine. Esența acestei legături este de a recunoaște ca eu sunt un suflet, având conștiința de Om Shanti. Îmi recunosc eul meu originar, pur. Stiu cine am fost, cine sunt si cine as dori sa devin din nou. Eul meu s-a îndepărtat mult față de orice lucru exterior. „Straturile negative” depuse pe sufletul nostru de-a lungul timpului se pot îndepărta numai prin cunoașterea propriului nostru eu la un nivel mult mai profund decât cel relevat de trăsăturile noastre exterioare. În prima lecție am discutat pe larg despre acest aspect. Demnitatea ființei umane se poate aduce la suprafață numai cunoscând adevăratul nostru eu. Aceasta se traduce prin acea pace și satisfacție interioară, adânca si perfecta, la care nu mai avem nimic de adăugat. Acesta sunt eu în realitate.
În aceasta stare de împlinire profunda violenta nu poate exista. Din aceasta pace se naste stima, prețuirea și încrederea în noi înșine. Despre aceste virtuți am vorbit în lecția anterioară. Putem sa ne deschidem în fata celorlalți numai atunci când ne cunoaștem pe noi înșine, știm ce trebuie sa schimbam în comportamentul nostru, în raporturile noastre fata de lucruri și în relațiile cu ceilalți. Dar pentru aceasta avem nevoie mai întâi de o relație cu Izvorul Suprem, Sufletul Suprem, căci numai prin aceasta relatie sufletul devine capabil sa se încarce în continuu cu forța și virtuții.
3.2.2. Relația cu Izvorul Suprem
Când un acumulator se descarca, trebuie să-l legăm de o sursa de energie continua ca să poată funcționa din nou. Pentru încărcarea „bateriei” sufletului, sursa continua de energie este asigurata de Sufletul Suprem. Uniunea permanenta cu El este necesara pentru a consolida relațiile noastre cu noi înșine și cu ceilalți. Aceasta lectie va prezinta treaptă superioară a meditatiei Raja Yoga, referitoare la legătura cu Izvorul Suprem. Dar mai întâi trebuie sa clarificam câteva lucruri.
3.2.3. Legăturile cu ceilalți
Realizarea practica a relațiilor armonioase cu ceilalți se va trata și în lecția VI. Aceste relații sunt foarte importante în practicarea meditatiei Raja Yoga. Dacă nu suntem în raporturi bune cu noi înșine, nu putem sa ne apreciem dar încercăm să găsim în ceilalți ceea ce credem ca ne lipseste, devenind astfel dependenti. Dependența este o problema prezenta în cele mai multe relații umane. Dacă există dependență într-o relație, atunci aceasta este însoțită de așteptări și pretenții, a caror consecinta este de regula deceptia, iar unde este deceptie, ia nastere si conflictul. În cele mai multe relații aceasta este o problema.
Acolo unde exista dependenta, lipsește stima și respectul, iar în majoritatea cazurilor unul îl „exploatează” pe celălalt. Asteptam ca celalalt sa ne faca fericiti, de la el asteptam multa, multă iubire și înțelegere. Când legătura cu noi înșine este buna, devenim liberi si independenti ; nu mai așteptam ca ceilalți sa ne satisfaca dorintele si cerintele noastre sau sa profităm de pe urma lor. Relația se menține în continuare, dar nu mai este motivată de necesitate sau de profitare. Or acesta este un lucru total diferit.
O buna relatie înseamna a-l trata pe celalalt drept partener egal, a-l accepta, a-i recunoaște specialitatile, felul sau personal de a fi. Prin toate acestea, noi înșine devenim mai integri, mai deplini, oferind acest surplus și celorlalți. Prin ce se caracterizează un tata, o mama, un prieten, un profesor, un tovaras bun? Un tata bun are grija de noi, ne ocroteste, aseaza familia pe primul loc. Tatal creeaza, produce, iar mama sustine, cu foarte multă dragoste, toleranta și înțelepciune. Când suntem copii, parintii ne mentin curati, ne oferă foarte multe șanse pentru a ne dezvolta, ne accepta asa cum suntem.
Natural, ne si corecteaza. Datoria copilului este sa fie ascultător. Profesorul îndeplinește rolul de instructor pentru cei ce au încredere în el. Munca profesorului este întotdeauna plina de calitati. El explica astfel încât elevul să le poată înțelege clar, deoarece elevul se dezvolta cu adevărat pe baza înțelegerii, corespunzător nivelului cunoștințelor sale acumulate la un moment dat. Un bun profesor trebuie sa fie întotdeauna imparțial. Binecuvântarea sa se rezumă numai la faptul ca el împărtășește cunoștințele sale tuturor în mod egal. Un profesor trebuie sa dispuna de multă diplomație, neputând favoriza pe nimeni pentru simplul motiv ca i-ar place mai mult de cineva decât de ceilalți. Un bun profesor trebuie sa fie deosebit de drept, nu poate sa aiba preferați cu care sa faca excepții. Datoria elevului fata de profesor este de a învăța.
Cum este un prieten? Legătura cu un prieten este cea mai superba, fiindcă întotdeauna prietenii îi alegem noi înșine. Într-o relație de prietenie încrederea și deschiderea este foarte profundă. Știu ca prietenul meu va avea întotdeauna curajul să-mi spună deschis lucrurile în fața. Nu vorbește în spatele meu ca sa mă surprindă când re-aud de la alții ceea ce am discutat intim cu el. Într-o prietenie adevărată nu conteaza faptul ca nu ne-am văzut de multă vreme. Este suficient sa stiu ca celălalt exista.
Aceasta este o comunicare la un nivel total diferit. Într-o relație, cel mai mult se oferă acela care devine partener sau iubit. Aceasta relatie este linistita, intimă și se caracterizează în primul rând prin fidelitate fata de partener și nu prin atracție către ceilalți. Fidelitatea este împlinirea prin credinta. Îmi împart viața cu cel pe care l-am ales. În viata, în relațiile de toate zilele, oamenii se misca în general „orizontal” unii către ceilalți. În Raja Yoga aceasta întoarcere spre ceilalți constituie al treilea pas. Pasul întâi este întoarcerea spre noi înșine, al doilea pas este întoarcerea spre Sufletul Suprem și numai după ce am devenit mai curați și mai clarvăzători, prin El ne putem lega cu ceilalti. Ființa Supremă este Tatăl, Mama, Profesorul tuturor sufletelor cărora le da cunoașterea Sa. El este acela care deschide înțelegerea celui de-al treilea ochi, care totdeauna este pozitiv, iubitor și prietenos. El este într-adevăr o Fiinta Binefăcătoare.
Prin meditație Raja Yoga ni se deschide posibilitatea de a avea experiențe despre adevăratele calități ale acestor legături ; din relația „verticala” cu Dumnezeu si din propriile experiente, sa facem fericite legăturile noastre „orizontale” realizate cu cei aflati în preajma noastra.
3.3. Cine este Dumnezeu, Sufletul Suprem?
În relația cu Dumnezeu, oamenii si-au întipărit în minte o serie de imagini, unele chiar violente. De multe ori, chiar anumite religii îl învinovățesc pe Dumnezeu pentru suferințele lumii actuale. În numele lui Dumnezeu ele poartă războaie, creaza conflicte, genereaza teama si sentimente de vinovatie în sufletul oamenilor pentru a-si menține puterea. Ni s-a inoculat ca Dumnezeu ne pedepsește. Sunt și unii care ei înșiși se cred a fi Dumnezeu sau îl văd pe Dumnezeu întruchipat în alte persoane.
Cine este deci Dumnezeu? Care este numele Lui adevărat, forma Sa adevărată? Ce calitati are? De ce se poate considera ca El este Dumnezeu? Unde se afla Dumnezeu? Cum se poate intra în relație cu El? Toate aceste întrebări constituie subiectul lecției de față. În meditația adânca putem avea experiențe proprii legate de acestea. Sa luam, deci, pe rând, mai întâi problemele teoretice.
3.3.1. Forma și numele lui Dumnezeu
Este interesant de observat ca Dumnezeu este închipuit în întreaga lume ca o lumina, având în general, forma ovala. Uneori lumina se răspândește într-o forma ovala, ca și flacăra unei lumânări care luminează oval în jurul fitilului. Despre Dumnezeu s-au făcut reprezentări din aur, argint, diamant, chiar si din gheata, aceste imagini fiind apoi adorate. Chiar și în lumea islamica - singura religie în care nu exista nici urmă de adorare a idolilor - exista la Mekka o piatra sfânta neagră, de forma ovala, numita Sang-e-Aswad, Piatra Sfânta, la care se fac procesiuni. Un grup de budisti din Japonia, îsi concentreaza gândurile în timpul meditatiei asupra unei imagini de forma ovala, cunoscută sub numele de Zoroastru (Dătătorul de pace), profetul parsilor, ce a încurajat adorarea focului drept amintire fata de Fiinta Suprema, „Marea Lumina”. Hristos a vorbit despre Dumnezeu ca despre o lumina. Moise a văzut un rug aprins din care ieșeau flăcări și în fața ochilor i-a apărut lumina. Guru Nanak, fondatorul religiei sikh a vorbit despre Cel fără de corp, despre Unicul care nu are „înveliș” omenesc. Aceasta este singura forma care apare peste tot în lume ca amintire despre Dumnezeu.
Dumnezeu, Sufletul Suprem, Tatăl Suprem are o forma asemănătoare cu forma tuturor sufletelor : un punct luminos. Dar, așa cum sufletele - aceste puncte luminoase - din punct de vedere al conținutului intern diferă de la ființa la ființă, tot asa, și Dumnezeu este diferit. Semintele de flori sunt asemănătoare, dar când înfloresc, devin total deosebite. Stelele de pe cer sunt toate stele, dar strălucirea fiecăreia este total diferită. Fiecare suflet este unic, fiecare este o ființă, având amintirea experiențelor personale, o conștiință și un intelect aparte care funcționează pe lungimi de undă diferite. Cu toate acestea, fiecare suflet are aceeași formă și aceleași dimensiuni : este un minuscul punct luminos. Referitor la corpul nostru fizic putem spune același lucru : desi avem înfatisarea generala, forma umana comuna, din punct de vedere al interiorului, al așezării și dimensiunii organelor etc, suntem diferiti. Cu toții suntem suflete, cu toții suntem frați ca și copii ai lui Dumnezeu - Tatăl, dar felul de a ne manifesta, de a ne exprima diferă de la unul la altul. Acesta este miracolul genezei.
În meditație Raja Yoga obișnuim să folosim cuvântul Shiva pentru a denumi pe Dumnezeu, prin acesta referindu-ne și la trăsăturile Lui. Cuvântul Shiva înseamna Punctul Luminos, Sămânța, Binefăcătorul. Numele energiei supreme este Binefacatorul. Cuvântul Baba, denumirea alintată a tatălui, semnifică relația noastră interioară cu aceasta energie. Când folosim sintagma Shiv-Baba, ne referim atât la calitățile de tată cât și la cele de mama ale lui Dumnezeu.
În vechile culturile, fiecare denumire purta o semnificație aparte, dar în lumea de azi, asemenea nume la modă nu mai spun nimic. În toate culturile vechi fiecare lucru a primit un nume deoarece din punct de vedere al proprietăților sale acest lucru însemna ceva deosebit, ceva aparte. De exemplu, numele grecesc HELENI înseamna „Cel ce da lumina”.
3.3.2. Calitățile Sufletului Suprem
Se obișnuiește să se spună că trăsăturile Sufletului Suprem sunt atât de numeroase, încât ele nu s-ar putea descrie nici chiar dacă toate pădurile s-ar transforma în hârtie și oceanele ar deveni cerneala. Dar putem alege din aceasta infinitate de proprietăți câteva trăsături specifice, asupra carora sa ne concentram atentia, cum ar fi : pacea, iubirea, puritatea, fericirea si forta. Acestea sunt calitatile pure, originare ale sufletului. În partea a doua a meditatiei, atunci când atenția noastra o îndreptam catre Dumnezeu, sufletul nostru este pătruns de experiența adâncă a acestor calități. Absorbindu-le, vom fi în stare sa aducem si sa mentinem la suprafata puritatea noastra originara, cu ajutorul careia putem obtine transformarea completa a noastra si a lumii înconjuratoare.
Sufletul Suprem este pur, si cine este curat, acela nu este violent. Pedeapsa, condamnarea se leaga de alt principiu de baza, izvorât din legăturile dintre oameni. De exemplu ne pedepsim pe noi înșine prin egoismul nostru sau prin dorința noastra de a riposta. Dumnezeu nu are nimic comun cu toate
acestea. Noi suntem cei care cream dezechilibrul în sinea noastra. Dumnezeu este Energia Binefăcătoare pentru toate sufletele. Un izvor binefăcător nu se atașează de un anume lucru sau religie : de crestinism sau hinduism, nici chiar de meditatie. El nu practica yoga. Acest Izvor Binefăcător Curat sta oricând și oriunde la îndemâna tuturor. Mai ales în aceste vremuri. Baza ajungerii la El este gândul. De aceea, oricine poate sa experimenteze o relație cu El. Când practicam yoga, intrăm în contact cu El. Aceasta relatie este foarte importantă, mai ales pentru cei care ar dori sa devina stăpânii propriei lor ființe.
Dacă ne gândim la Dumnezeu pe baza învățăturii Raja Yoga, atunci Îl considerăm drept Ființa Binefăcătoare, Tatăl, Mama, Prietenul, Profesorul, Însoțitorul și Ghidul Adevărat, care are aceste relații cu noi. El este Ghidul Adevărat care ne conduce la eliberarea de supărare, El este cel care ne face sa fim în stare sa avem încredere în noi. El nu cunoaste niciodata mânia, supararea, frica, ura, riposta. El este singurul suflet din teatrul vieții care nu cunoaște nimic din toate acestea. El este unicul și adevăratul izvor al dragostei neconditionate, celei mai curate. Deoarece Sufletul Suprem deține toate calitățile și toate virtuțile, putem să câștigăm experiența din toate relațiile create cu El, în orice moment.
3.3.3. Unde și cum se poate găsi Dumnezeu?
În viata, când avem nevoie de medic, de ajutor, trebuie sa știm unde să-l căutăm, cum să-l chemăm. Dar oare știm unde și cum să-l căutăm pe Dumnezeu atunci când sufletul are nevoie de ajutor? Pentru a stabili o relație cu El, trebuie sa știm exact unde se afla, pentru ca prin forța concentrată a conștiinței noastre să putem sa ne îndreptăm toata atentia noastra spre El. Dumnezeu se afla în Lumea Sufletelor, în Lumea fără corp material, pe acel tărâm care este și lăcașul originar al tuturor sufletelor.
3.4. Lumea Sufletelor
Lumea Sufletelor este lumea luminii roșie portocalie ale așa-numitului element brahm, lume ce a fost denumită în foarte multe feluri în literatura. Aceasta este lumea fără corp material, în care sufletele se afla în forma lor originară de puncte luminoase, păstrându-și proprietățile individuale. Aceasta
lume este numita Pământul Nirvanei, Lumea Păcii și Liniștii, Pământul Eliberării. Aceasta este lumea de dincolo de sunete, unde nu exista miscare, unde liniștea și calmul sunt depline și unde domnește o pace profundă. În acest loc sufletul se odihnește. Aici nu exista miscare, sunet, actiune, timp sau spațiu. Exista doar o statornicie și o stabilitate eternă, este starea purității inițiale, a eliberării totale de orice influență Lumea Sufletelor este lăcașul Sufletului Suprem - Dumnezeu - și lăcașul originar al tuturor sufletelor. De aici se răspândesc proprietățile, calitățile lui Dumnezeu. De aceea, oriunde ne-am afla, este nevoie sa ne acordam doar gândurile cu acest „loc de emisie” și putem receptiona vibrațiile. Primul pas în stabilirea legăturii este deci „acordarea receptorului nostru la frecvența de emisie”, adică a ajunge la experienta constientizarii faptului, ca „eu sunt un suflet”.
Fiecare post de radio are un anume loc permanent și special de unde emite programele sale în lumea largă. Programele se pot receptiona oriunde, dacă receptorul a fost acordat, reglat pe lungimea de undă sau frecvența corespunzătoare. Lumea Sufletelor este acel loc de unde toate sufletele sosesc în lumea fizică pentru ca, după ce s-au combinat cu corpul fizic, să înceapă sa joace rolul lor bine stabilit, iar după terminarea reprezentației sa se intoarca tot în lăcașul lor originar. Fiecare suflet primește un corp omenesc, un asa-numit costum, prin care își interpretează rolul sau pe scena lumii, în intervalul ciclului dintre nastere si moarte.
Sufletul Suprem este singurul care este liber de acest ciclu al nașterii și al morții, este singurul care rămâne pentru totdeauna fără corp. El este acela care este total perfect, veșnic împlinit, mereu egal cu Sine, mereu cu același nume și aceleași proprietăți. Si lăcașul Său permanent este același. Numele oamenilor sunt numai niște etichete date corpului fizic. Nici un om nu are stabilitatea si permanentă lui Dumnezeu, de aceea ne întoarcem mereu către El atunci când căutam statornicia ce lipsește din noi.
5.5. Lumea fizică
Aceasta lume fizica în care trăim în prezent este lumea corpurilor, pe care o cunoaștem foarte bine datorită experiențelor făcute prin organele noastre de simt. Aceasta este lumea schimbărilor continue, lumea acțiunilor și a sunetelor. Tot cosmosul face parte din aceasta lume fizica, inclusiv planetele,
sistemele solare. În aceasta lume legea constanta este cea a schimbării veșnice, ceea ce necesita foarte multă energie. Regizorul acestei piese minunate, fără asemuire, pe care o numim viață, este Tatăl Suprem. Sufletele sosesc în aceasta lume fizică pentru a se îmbrăca cu costumul lor și a-si interpreta
rolurile, dar, datorită legăturii strânse cu corpul lor fizic, după un anumit timp vor începe sa creada ca sunt identice cu costumul, cu corpul lor. Se atașează de corpul lor fizic și uită cine sunt ele cu adevărat. Regizorul, Spiritul Suprem nu uita în schimb niciodată cine este El. El stie cine este El, indiferent ce cred oamenii. Aceasta este una dintre motivele pentru care El este Dumnezeu.
Contrar tuturor sufletelor, El nu uita niciodată propria sa identitate. În conștiința sa este mereu prezent faptul ca : „Eu sunt un suflet”. Calitatile sale sunt permanente. Deși aceste calități se afla și în sufletele noastre, pe parcursul interpretării rolurilor, ele sunt uitate deoarece ajungem sub influența lumii fizice schimbătoare. Contrar tuturor sufletelor, Dumnezeu nu are niciodată un corp fizic propriu. El nu coboară în vâltoarea lumii fizice schimbătoare, de aceea El este în stare să-și păstreze calitățile sale în mod permanent. Astfel, pentru noi El poate deveni etalonul, oglinda calitatilor noastre originare pure.
Ca și în lumea teatrului, unde actorii interpretează când roluri masculine, când roluri feminine, la fel și sufletul se încarnează alternativ când într-un corp barbatesc, când într-un corp femeiesc, pentru a putea exersa în mod egal atât calitățile masculine, cât și cele feminine. Sufletul trebuie sa fie în posesia tuturor forțelor și virtuților, fiindcă numai așa el poate sa se manifeste perfect si total.
În pauza dintre acte - când actorii își schimba costumele dar nu părăsesc teatrul, tot asa, sufletul nu se poate întoarce în lăcașul său originar. La finalul spectacolului toti actorii apar împreuna pe scena. Despre acest lucru vom mai vorbi în lecțiile următoare.
3.6. Lumea subtilă
Lumea subtilă se afla între cele doua lumi (a sufletelor și a corpurilor) și este lumea luminii albe, strălucitoare. La fel ca în filmul mut, mișcarea exista dar sunetele lipsesc. Aceasta este lumea experiențelor și sentimentelor curate care sunt generate de gândurile pure.
3.7. Meditația profundă
În meditație, folosirea intelectului are un rol deosebit. Deschiderea celui de-al treilea ochi nu este simpla, nici chiar dacă posedăm înțelegere și cunoaștere, caci putem sa ne blocam usor. Este nevoie de un flux atotcuprinzător, de pătrunderea în noi a fluxului dumnezeiesc care ne ajuta să ne trezim. Meditația este această trezire. Pentru multi, yoga înseamna doar relaxare, o raportare pozitiva la lucruri, o anumită stare de înțelepciune. Dar la un nivel mai înalt, meditația este combinarea cu Izvorul Luminii, cu Izvorul Adevărului, cu Spiritul Suprem. Prin aceasta cuplare are loc deschiderea intelectului și absorbirea puterilor. Aceasta energie integrată în noi ne ajuta la trezirea propriilor noastre energii și calități. Ne aminteste ca : „tu ești cutare și cutare”, „tu ești sufletul care inițial ai fost pașnic, iubitor, fericit si curat”.
În viața de toate zilele, sanskarurile, ca și amprentele vechi, ne tin foarte mult sub influenta lor. Ne coloreaza gândurile, cuvintele, actiunile. De multe ori nici nu ne dăm seama de aceasta influența fiindcă ea a devenit aproape automata. Este vorba despre acele legături de care ne este foarte greu sa ne debarasăm. Exersarea Rajei Yoga ne este de foarte mare ajutor în lichidarea acestor legături nedorite. Calatoria în lumea tacerii înseamna crearea unei relatii prin care primim fluxul forței. Acesta este un pas foarte important în Raja Yoga. Când meditam, ne aflăm în lumea timpului, spațiului, relațiilor și schimbarilor, în mijlocul unei vieți pline de agitație. Primul pas este sa ne întoarcem spre interiorul nostru și sa realizam starea stabilă a conștiinței că „eu sunt un suflet”. Prin aceasta constientizare devenim capabili sa ne acordam pe lungimea de undă a eternității. Acest pas nu se poate omite niciodată! În lumea vesniciei este liniste si calm deplin. În pasul următor al meditatiei ne cuplăm conștiința cu Lumea Sufletelor, cu lăcașul nostru originar, cu lăcașul Tatălui și al Mamei tuturor ființelor omenești. Stabilim legatura cu Sufletul Suprem, cu Dumnezeu. Legătură se face prin intermediul forței gândului concentrat. Nimic nu se vede, dar totul se înțelege și se experimentează.
Deci să ne gândim la un punct luminos, la Binefăcătorul, la iubire, la prietenie. Putem sa alegem orice relație pozitivă, fie legătura cu Tatăl, cu Mama… si sa meditam la calitatea pură a acestor legături. Semnul relației adevărate cu Dumnezeu este blândețea și capacitatea de a tolera. Când ne combinăm cu El, fluxul energetic dumnezeiesc produce curatirea, purificarea. Natural, acest lucru nu se petrece într-o zi. Studiul este continuu pe parcursul întregii noastre vieți ; găsim mereu ceva nou ce ne poate oferi o nouă experiență. Prin meditația Raja Yoga, prin trairea acestor relații ajungem foarte aproape de Dumnezeu. Poate ca devenim asemănători cu El, asa cum, după un oarecare timp, devenim asemanatori cu cei cu care traim împreuna de mai mult timp. Dar Dumnezeu nu poate deveni niciodată o ființă umană.
Când stabilim legatura cu El, putem sa scapam de toate slabiciunile proprii. Acceptăm marea familie a omenirii, ca pe frații și surorile noastre, indiferent cum arata, de unde provin sau ce religie au îmbrățișat. Suntem cu toții colegi de studiu, suflete, copiii lui Dumnezeu. Dumnezeu aparține tuturora. Atunci când „eu, sufletul” aparțin Unicului, de fapt aparțin tuturora. Daca constiinta se îndreapta spre actiunea fizica – înconjurati de celelalte ființe și lucruri materiale - nu vom fi capabili sa „captam emisiunea”, nici chiar atunci când este „emisă” de Dumnezeu. Asta înseamna ca am fost pe o alta lungime de unda.
Dacă ne îndepărtăm gândurile de lumea fizica și ajungem în starea conștiinței de a fi un suflet, ne va fi mult mai ușor să captam vibrațiile și să stabilim legatura prin care sa-l recunoastem pe Shiv Baba.
3.8. Gânduri propuse pentru meditație (când trei puncte voi întâlni, acel lucru îl voi simți)
Stau comod… Acest timp îl folosesc ca să mă împrospătez și să mă încarc… Înlătur orice gând ce se referă la corpul meu fizic, la lumea fizică din jur… Acum nu mă gândesc nici la trecut, nici la viitor… Rămân în realitatea prezentului… Sunt atent doar la mine însumi… Cine sunt eu?… Cine
sunt eu cu adevărat?… Sunt conștient de faptul ca eu sunt un suflet… un punct luminos… un izvor de energie în mijlocul fruntii… O stea vibratoare și strălucitoare… Simt cum gândurile mi se liniștesc, se calmează… Întreaga mea ființă este pătrunsă de pace… Ma simt bine în aceasta pace
și liniște interioară… Nu exista altceva pentru mine decât aceasta pace perfecta… adânca… acest echilibru… aceasta armonie…O mulțumire interioară totala… OM SHANTI… Eu sunt un suflet pașnic…
Și acum îmi adun toate energiile conștiinței… și printr-un singur gând concentrat părăsesc planul lumii fizice… Mă înalț deasupra acestei lumi… trec dincolo de sunete… Mai înalț din ce în ce mai sus… Mă simt ușor si liber… În gând mă îndrept spre căminul meu originar, spre Lumea Sufletelor… Acolo exista pacea totala, calmul deplin… Apropiindu-ma, simt din ce în ce mai mult atracția păcii perfecte… În fața ochilor îmi apare o lumina care ma atrage puternic spre ea… O recunosc… Este Tatăl meu… Mama mea… Prietenul meu care mă așteaptă cu foarte mare
iubire… Aceasta iubire nu acuza, nu critica, nu condamnă… Mă acceptă așa cum sunt eu… Mă cufund în Oceanul Iubirii… Mă unesc cu Tatal meu iubit… În aceasta întâlnire scap de toate poverile… de toate piedicile… greutățile… și de toate obstacolele… Tensiunile din mine s-au
dizolvat… În aceasta relatie din dragoste sunt în deplina siguranța… Ma încarc și mă împrospătez… Absorb în mine lumina… toate forțele și virtuțile… Baba este Oceanul Păcii… Simt valurile păcii… Eu, sufletul ma linistesc… Sunt înconjurat de liniște și de calm… Aceasta este pacea perfectă, starea mea originară, naturala… Inițial asa am fost, astfel voi rămâne mereu… Puterea Supremă îmi încarcă sufletul cu toate forțele…Eu, sufletul, devin puternic… Devin întruparea forței… întruparea luminii… întruparea păcii… Las vibrațiile purității să-mi spele întreaga ființă… Mă simt ușor și liber… Liber de orice legături… Sunt întruparea forței, a purității și fericirii… Savurez aceasta pace perfectă… aceasta iubire… acest calm total… Pastrez aceasta experienta și mă reîntorc în costumul meu fizic cu convingerea ca eu sunt un suflet puternic, curat si pasnic. Vreau să-mi amintesc de acest lucru în orice împrejurare…
Om Shanti
3.9. Exerciții utile în timpul zilei
a) Dimineața. Primul gând este determinant, îți va caracteriza întreaga zi. Dacă te trezești cu câteva minute mai devreme ca de obicei și prin meditație iei putere de la Sufletul Suprem, ziua întreaga îți va fi ușoară, fără efort, vei putea fi iubitor și înțelegător față de ceilalți și în orice situație.
b) Seara. Cum este ultimul tău gând seara, înainte de adormire, tot așa îți va fi primul gând dimineață, la trezire. Daca seara, înainte de a dormi, prin meditație îți îndrepți gândurile către Sufletul Suprem, atunci pacea, calmul si linistea se vor menține și pe tot parcursul somnului tău.
c) Sa experimentam și sa observam rezultatele!
Întrebări:
- Ce știi despre legături / relații?
- Explica deosebirea dintre suflet și Sufletul Suprem.
- Ce caracterizează cele trei lumi? Te rog, raspunde!
Sperăm că veți descoperi câteva lucruri frumoase și utile pentru voi în aceste materiale. Ele sunt adiacente cursului și se pot descărca în format pdf.
Conștiința de Suflet - Conștiința de Corp
Prin meditație descoperim lumea noastră interioară, ne cunoaștem gândurile, ne înțelegem sentimentele și modul nostru de a ne raporta la lucruri și situații, precum și motivațiile, intențiile. Puteți folosi aceste meditații pentru a experimenta calitățile interioare care există în mod natural în noua conștiință de suflet.
Conștiința de Suflet
Zâmbește Vieții
Ușor și Luminos
Iertare Nelimitată
Magia Tăcerii
Iubirea Divină
Vă mulțumim că v-ați alăturat și sperăm că ați descoperit câteva lucruri frumoase, valoroase și utile pentru voi. Dacă unele dintre idei vi se par interesante și ați dori să aflați mai multe, ne-am bucura să primim vești de la voi.
Ne puteți contacta la telefon sau pe email pentru a clarifica întrebările voastre, sau să ne spuneți ce v-a plăcut în acest curs. Vă invităm să vă abonați la lista noastră de evenimente, pentru a fi înștiințați de evenimentele ulterioare.
Puteți participa la cursurile săptămânale de introducere în Raja Yoga sau la experiența meditației. Veți primi mai multe detalii pe email.
Website www.brahmakumaris.ro
Tel +40 721 675 430
Email bucharest@ro.brahmakumaris.org