Revista Lumina de Luni
Revista Lumina de Luni va explora puterea cuvântului tipărit oferit de personalități din diverse părți ale lumii. Primul număr sosește la voi Luni 14 August 2023. Pentru a conecta fiecare suflet cu lumina și puterea cunoașterii spirituale, vă invităm să reflectați la modul în care puteți pune în practică aceste subiecte.
Această revistă va sosi la voi bilunar, în ziua de luni. Dacă doriți să vă abonați puteți să ne scrieți pe acest email: info@brahmakumaris.ro
O Cale Spirituală
Dadi Janki
De unde mă inspir
Cum putem să-i ajutăm pe cei din jurul nostru? Având o viață frumoasă și înteracționând cu ei cu mult tact și înțelegere. Chiar dacă nu exista posibilitatea să discutăm, putem învăța să observăm prezența fiecăruia într-un mod pozitiv, punând în valoare calitățile și
Aceast lucru înseamnă dragoste și
Ce talente ai
Să alegi un traseu spiritual este ca și cum ai merge la o școală. Nu o școală unde înveți lucruri obișnuite, ci o școală de valori spirituale unde înveți abilită
Să înlături mândria sau ego-ul propriu, este un mare talent, să-i iubești pe cei din jurul tau, este un alt talent. Nu este nevoie sa studiezi nimic altceva din toate acele subiecte complicate. Daca ai o fire care să vrea să-l urmezi pe Dumnezeu, atunci natura lui Dumnezeu va deveni ca și felul tau de a fi. Devino adevărat, descopera cine ești prin studiul spiritual, și obține un certificat spiritual!
Cum să ai încredere
Dacă vrei să ajuți oamenii este esențial să ai încredere. Sunt două aspecte legate de încredere – credința ta în ceilalți și încrederea lor în tine. Oamenii vor începe să aibă încredere în tine când vor vedea cum faci față problemelor într-un mod consistent, de la o zi la alta. Dacă vrei să câștigi încrederea de durată a oamenilor, trebuie ca ei să simtă încrederea pe care tu o ai în ei.
Cum poți cultiva încrederea în oameni – 1) să nu asculți niciodată la bârfe și să nu bârfeștiș 2) să nu îți formezi un set de judecăți și opinii despre oameni, ci mai degrabă să ai o viziune spirituală a lor și să rămâi curat în sentimente. Poți învață să ai urări de bine pentru alții. În ce măsură ai doar urări de bine pentru alții, în aceea măsură vei avea încredere în ei.
O minte calmă
Nu lăsa nimeni și nimic să îți tulbure mintea. O minte neliniștită este ușor de influențat și te va costa pacea interioară. Pacea interioară o putem menține doar atunci când ne eliberăm de atașamente. Un atașament este să te uiți la alții și să te compari cu ei. Când intri în competiție cu alții, îți pierzi atenția la universul tău interior. Și ai nevoie de atenție ca să vezi sinele adevărat și să îți amintești de natura ta originală. Prin amintirea naturii tale creezi o relație cu Divinitatea și devine ușor să recunoști gândurile inutile și să le înlocuiești cu o perspectivă spirituală. Întroversiunea înlătură suferința prin înțelegerea naturii tale spirituale. Te simți reînoit.
Este Dumnezeu cel care ne învață cum să privim în interior și să ascultăm cu atenție. Putem să fim atenți la noi înșine și să ne schimbăm – fără să așteptăm ca alții să-ne spună ceva despre asta. O minte calmă este nu doar pașnică, ci este atentă, direcționată și poate atinge divinitatea.
Dadi Janki a fost o femeie de mare înțelepciune. Prin înțelegerea adevărurilor spirituale, a inspirat oameni din toate culturile și profesiile să trăiască în conformitate cu un sens mai înalt al vieții și să contribuie la crearea unei lumi mai bune. Puterea spirituală a lui Dadi o făcea mereu să fie fără griji și să aibă dragoste și soluții pentru toată lumea.
Natura Sufletului
Dadi Prakashmani
Ce Vrem în Lume
Azi, în lume, fiecare om este prins cu problemele sale. Cunoașterea spirituală ne oferă soluții pentru a rezolva problemele de viață. În măsura în care studiem cunoașterea spirituală și ne conectăm cu Dumnezeu, vom vedea că avem success în tot ceea ce facem.
Cu cât ne amintim mai mult că suntem suflete și îl iubim pe Dumnezeu, cu atât primim mai multă putere, care durează o lungă perioadă de timp. Fericirea că experimentam iubirea lui Dumnezeu înlătură toate slăbiciunile noastre.
Ca să ne bucurăm de natura noastră divină, este necesar să realizăm acțiuni care înalță spiritul. Oamenii de știință studiază, creează noi invenții și continuă să aibă success, iar noi cu puterea tăcerii și cu puterea conectării cu Dumnezeu, putem face viața noastră divină așa cum o dorim.
Principalul motiv pentru care virtuțile lipsesc din activitatea noastra este ego-ul. Pentru a termina acest ego, considerăm că suntem elevi într-o universitate spirituală. Suntem studenți și servitori ai lumii. Simțim că vrem ca toată lumea să fie bine. Pentru asta purificăm natura și de asemenea purificăm sinele. A vedea slăbiciuni în alții înseamnă a ne hrăni cugetul cu o hrană impură.
Eu culeg specialități de la fiecare. Nu mă gândesc că aceea persoană este așa și pe dincolo. Nu mă gândesc că eu sunt Dadi, si acela este student. Mereu învățăm să fim buni, indiferent cum este o persoană și cine este. Niciodată să nu vezi pe cineva cu sentimente negative. Fiecare are o slăbiciune, dar nu o vezi. Vezi ceea ce este bun și nu aduci aceea slăbiciune în intelect. Dacă permiți unui gând negativ să vină în minte, alte gânduri de acest fel vor continua să se acumuleze în intelect.
Să progresezi în cunoașterea spirituală cu decență este o mare virtute. Cei care sunt decenți vor vorbi dulce și încet. Ei fac acțiuni cu multă atenție, și când se uită la ceva, privesc cu respect. Decența este necesară în orice.
Cum Să Mă Eliberez
Ați primit cunoașterea “ești un suflet, un giuvaer de lumină care strălucește în mijlocul frunții. “ Doar înțelegând și privind la acest giuvaer, vezi cât de multe specialități și puteri are acel suflet.
Când vorbim doar giuvaeruri să iasă din gura noastră, să nu fie nici un fel de cuvinte negative. Să fim liberi de orice formă de mânie. Astăzi, puneți-vă întrebarea - dacă mă uit la mine cu introspecție, pot să văd ce atașamente am și ce fel de identitate hrănesc în interiorul meu?
Cunoașterea spirituală ne învață să nu fim atrași de către persoane, comfort, bogății, nici chiar de corpul nostru. Nu suntem atrași de calitățile altora și nici influențați de ele. Devenim cuceritorii atașamentului. Asta pentru că doar acum, în această perioadă putem obține eliberarea de suferință și o viață plină de pace și de fericire. Trebuie să experimentăm acum, prin cunoașterea spirituală, sentimentul de pace și de bucurie.
Puterea Adevărului
Să pun în aplicare adevărul și să devin pur înseamnă să recunosc pe Dumnezeu în adevăratul sens. El este cel care dăruiește cunoașterea reală a sinelui. Sufletul este adevăr și este copilul Sufletului Suprem. Puterea adevărului este o mare putere.
Puritatea este măreția vieții spirituale și este decorația vieții spirituale. Puritatea este respirația vieții sufletești. Puritatea este fundația pentru întâlnirea dintre suflet și Sufletul Suprem. Înțelege importanța ei și aplică puterea purității în viața ta și vei vedea schimbări semnificative.
Adevărul este putere, adevărul este o virtute. Se spune că Dumnezeu este mulțumit cu cei care au o inima cinstită. Din lume, aflăm că mulți oameni ascund lucruri, schimbă realitatea, sunt confuzi luând lucrurile prea ușor sau pur și simplu inventează lucruri nereale pentru că nu au puterea adevărului.
Dorința noastră este să ne reconstruim, or să ne reînoim, așadar, trebuie să devenim umili. Experiența mea spune că în măsura în care suntem umili, fără de ego, vom putea câștiga inimile altora în aceea măsură. Ego-ul creează multe gânduri irositoare de felul "Eu am dreptate, ceilalți greșesc". Aceste gânduri ne pot răni foarte mult. Ele aduc trei feluri de poveri. Una este povara timpului pierdut, a faptului că ne irosim respirația și puterile. A doua este povara unei atmosfere poluate, și a treia, în loc de binecuvântări, primim înapoi gânduri negative.
Defapt, gândurile sunt în legătură cu respirația vieții sufletului. Când avem gânduri ce ne înalță, atunci respirația noastră este sub protecția Sufletului Suprem, Dumnezeu. Primim putere prin această protecție, și chiar și cele mai vechi obiceiuri se schimbă. Avem această binecuvântare de la Dumnezeu "Fie ca tu să simți că ești o stea victorioasă", și prin această binecuvântare înțelegem despre noi că suntem iubiți de Dumnezeu.
Dadi Prakashmani a fost un lider extraordinar și o întruchipare a tuturor virtuților. Numele ei chiar înseamnă "Nestemata de Lumină". Natura ei era tolerantă și în același timp hotărâtă și dreaptă. Dadi se considera pe sine însuși un instrument al lui Dumnezeu pentru a trezi în suflete virtuțile și puterile originare.
O Iubire Specială
Dadi Gulzar
Iubirea și Cunoașterea
Versurile unui cântec spun: "Iubirea ta este mai profundă decât un ocean". O iubire de acest fel este foarte specială. Experimentați o astfel de iubire? O iubire care este mai profundă decât oceanul. Este important pentru că Oceanul (Dumnezeu) ne cheamă acum la El; ne cheamă să venim în ocean, și să nu ieșim de acolo, nici măcar pentru o secundă.
Asta este ceea ce putem să facem acum: să rămânem în Oceanul de iubire, care este Dumnezeu, mișcându-ne cu valurile, la fel de fericiți și de mulțumiți ca și peștișorii în mare...
Dumnezeu ne învață că un lucru este cunoașterea, și alt lucru este iubirea. Sunt două aspecte separate. Poți să oferi o explicație bună, care este utilă, pentru că cunoașterea spirituală este sămânța. Dar amintește-ți. Iubirea este apa. Dacă nu uzi sămânța, cum va da fructe? Verifică - ceea ce cunoști. Este udat în mod regulat de iubire? Iubire din inimă, din sentimentul că aparții, din fericirea că poți spune "Tatăl meu Suprem". Dacă nu, atunci fructul nu apare. Crește-ți acum amintirea Tatălui Suprem și veți simți aceea iubire.
Voi spuneți: "Dacă fac asta, poate voi atrage grația lui Dumnezeu. Dacă fac acel lucru, poate că Dumnezeu mă va iubi." Verifică să nu faci nimic din astfel de motive limitate. Mai tărziu aceste motive limitate blochează experiența iubirii Sale. Fă din inimă, în mod altruist, și vei descoperi că iubirea lui Dumnezeu ajunge la tine automat. Pentru asta, este bine să fii în conștiinta că "sunt un suflet". Această experiență creează o legătură – de la suflet la Sufletul Suprem, și atunci, experimentăm iubirea Lui.
Progresul Spiritual
Să nu îți faci niciodată griji că ai început viața spirituală tărziu. Cei care încep tărziu, înaintează repede și ajung primii la destinație. Începe prin a face gândurile tale puternice. Creează o balanță între gânduri elevate și o atenție elevată, puternică. Apoi servește – prin gânduri, cuvinte, acțiuni.
Așa cum faci planuri pentru serviciu, fă planuri pentru progresul spiritual al sinelui. În fiecare zi, pune-ți întrebarea "Ce fac pentru progresul meu spiritual?" Verifică dacă există constanță în eforturile tale? Înlocuiește cuvântul "uneori" cu cuvântul "mereu". Așa, vei simți că zbori în viața spirituală, cu aripi de zel și entuziasm.
Raja Yoga ne învață să ne verificăm zilnic nivelul de fericire. Suntem mereu fericiți? Să nu fie că doar uneori suntem fericiți. Ce vom face atunci la sfărșit? Momentele de la final, necesită un nivel constant, de neclintit, de fericire.
Căt timp îți ia să îți controlezi mintea? O secundă? Mai mult? Obiceiurile de asemenea, trebuie controlate. Altfel, spui că nu ai vrut să faci ceva, dar ai făcut pentru că nu te-ai putut controla. Motivul este că ești influențat de vechile trăsături de personalitate. Pentru a putea controla mintea și personalitatea, dăm atenție să creeăm un intelect puternic.
Antrenăm intelectul în a acumula în trei conturi. Primul cont, sinele – comori interioare acumulate pentru sine, prin efortul nostru spiritual. Al doilea cont, mulțumirea - să fim mulțumiți și să îi facem și pe alții mulțumiți. Să primim doar binecuvântări de la tovarășii noștri, indiferent unde ne aflăm și cu cine. Al treilea, caritatea - orice facem să fie realizat cu sentimente altruiste, pentru că doar asta crește contul nostru de acțiuni de caritate.
Semnele Progresului
Semnele progresului spiritual sunt
- Ești capabil să provoci materia, în special, în forma oboselii. Când ai experiența că sufletul este un instrument în mâinile lui Dumnezeu, ai capacitatea să pui deoparte aspectele fizice, legate de corp. Devii sigur că totul poate fi realizat prin puterea spiritualității.
-
Este ușor să aprofundezi cunoașterea spirituală, și asta îți creează, în mod natural, multă fericire. Pur și simplu, descoperi că prin relația ta cu Dumnezeu, lucrurile devin clare și ești fericit că ai înțeles totul.
-
Yoga devine foarte focusată și există mai multă claritate referitor la metoda folosită. Identifici ceea ce vrei să experimentezi și simți că Dumnezeu te poartă cu El în experiența acestor scopuri ale tale.
- Comportamentele elevate devin naturale. În mod absolut natural, începi să răspunzi în mod pozitiv, consistent, lucrurilor care în trecut, te-au confuzionat sau stresat.
-
Înțelegi cum să îi ajuți pe alții dând dovada maturității. Ai un sentiment de deminitate ca și servitor instrument al lui Dumnezeu, însoțit de multă umilință, pentru că îți cunoști limitările. Toată măreția și lauda se cuvin lui Dumnezeu.
Dadi Gulzar s-a alăturat Brahma Kumaris la vârsta de 8 ani și a rămas complet dedicată unei vieți yogine și de profesor Raja Yoga. Specialitatea ei erau inocența sufletului și intelectul complet curat. Dadi avea darul de a purta pe Dumnezeu mereu în inimă. Numele ei indică un trandafir, și oriunde se afla, Dadi creea în jurul ei o puternică atmosferă spirituală.
Semnificația Meditației Profunde
Dadi Chandramani
Dragostea pentru Solitudine
Meditația ne oferă o putere spiritulă imensă. Indiferent de cât de multă fericire materială primește o persoană, sufletul nu este fericit, pentru că în lumea de astăzi, această fericire este de scurtă durată. În interior, simt că „Nu sunt fericit, sunt trist în lumea aceasta”. Un moment simt fericire, și momentul următor simt tristețe. Mintea nu este mulțumită, rămâne neliniștită.
Viața noastră a devenit nefericită datorită unor atitudini impure. Cel care poate să ne ofere metoda pentru a ne purifica este Tatăl Suprem, Sufletul Suprem, Dumnezeu. În lumea aceasta, sunt multe tipuri de obstacole, care ne cauzează stres. Toate aceste obstacole pot lua sfârșit prin studiul spiritual cu Tatăl Suprem. Prin asta, dorința inimii fiecăruia este împlinită. Studiul spiritual include practica meditației profunde.
La baza meditației stau dezinteresul pentru lumea materială și dragostea pentru solitudine. În Universitatea Spirituală Brahma Kumaris, există exemplul fondatorului universității, Dada Lekhraj. Dada a fost un neguțător de giuvaeruri. Practica devoțiunea și la un moment dat, a avut acest gând că intelectul lui rătăcește prea mult și că trebuie să practice meditația profundă. S-a gândit „De ce să mă las prins în aceste activități de afaceri?” Un dezinteres nelimitat a început să se dezvolte în el. A plecat pentru mai multe luni la Benares (un oraș în nordul Indiei, cunoscut pentru univeristățile sale spirituale), pentru a practica meditația în solitudine. A început să explice minții sale, vorbind cu ea ca și cu un copil. El se gândea „Această minte rătăcește aici și dincolo, uneori la poziția socială și la statut, uneori la relații, uneori la comfortul material și la bogăție. Din nou și din nou, mintea aleargă în afară.”
Dada Lekhraj - „Sunt Suflet”
De la început, a încercat să explice minții „Hei, minte, unde mergi?” Avea conversații cu mintea lui și a devenit un stăpân al minții. „Unde rătăcești minte? Ești atrasă către corp? Acest corp nu îți oferă fericire, îți aduce supărare. Identificarea cu corpul cauzează suferință”. În acest fel, în solitudine, Dada Lekhraj avea multe discuții cu mintea sa. La acel moment, Dada Lekhraj a avut o serie de viziuni Divine, prin care a înțeles că „Tu ești un copil preaiubit al lui Dumnezeu. Ai sarcina de a schimba această lume demonică. Eu sunt cu tine”. A înțeles prin viziuni, că această lume veche trebuie să se schimbe, și că trebuie să devina pură din impură.
Când eu mă schimb, lumea se schimbă cu mine. Dada a avut experiența că “sunt suflet, nu sunt corp, sunt atât de ușor”. A experimentat de asemenea ca „eu sufletul, pot să mă înalț”. Primele lui experiențe au fost „nu sunt corpul, nu am greutate, sunt un punct de lumină. Sunt lumină, sunt putere, și aceea lumină și putere se mișcă în sus”.
Dedicarea
Primul lucru necesar pentru a întemeia o nouă lume este o viață dedicată. Cât timp nu suntem cu adevărat dedicați vieții spirituale, nu putem avea experiența meditației reale, adevărate. Rămânem prinși în legăturile de „eu și al meu”. Prin meditație, Dumnezeu ne arată cum să ne eliberam de aceste legături. „Nu vă dedicați doar cu corpul, ci utilizați mintea și intelectul vostru pentru amintire”. Toți avem aceste puteri, ale minții și ale intelectului. Oferă mintea ta lui Dumnezeu. Devino întruchiparea amintirii - a cine sunt, de unde vin, unde mă întorc, și ce trebuie să fac. Gândește-te – dacă devii întruchiparea amintirii, toate lianele karmice se vor termina. Vezi putea zbura, și vei inspira și pe alții să zboare. Vei deveni ușor, liber de legături, pentru că sufletul este absolut ușor – un punct de lumină. Sufletul este separat de corp. În timp ce umbli, pune-ți întrebarea „cine sunt?” și primește un răspuns de la sine.
Atitudine Divină
În meditație profundă, vezi în ce măsură viziunea și atitudinea ta s-au schimbat din comune, lumești, în divine. Verifică asta în timp ce ești în lume. Dacă privești oamenii din jurul tău, vezi sufletul sau vezi corpul? Au devenit viziunea și atitudinea ta divine în acest fel?
Dacă suntem atrași către ceva sau cineva, meditația va fi dificilă pentru noi. Dacă intelectul este aplecat asupra ceva lumesc, înseamnă că sufletul, nu a devenit stăpân pe sine. Nu suntem conectați cu Tatăl în toate relațiile. Atunci când suntem conectați, primim toate puterile și avem toate drepturile. În absența puterii, sufletul rămâne înclinat către o relație, posesiune, sau obicei lumesc. Înseamnă că nu am practicat conștiența de suflet "Sufletul este stăpânul". Oriunde am fi, la muncă sau acasă, înainte de a face orice lucru, trebuie să invocăm o conștiență de suflet puternică. Altfel, vor apare dependențe și vom suferi multe pierderi.
Schimbarea în Lume
Spre exemplu, în timp ce interacționăm, formăm relații. Apoi, spunem ceva care irită pe celălalt, și relația se strică. Putem face relațiile noastre divine. Chiar și atunci când suntem acasă, trebuie să discutăm cu maniere divine, și să vedem cu o vedere divină. De multe ori, în lume, când ascultăm ce vorbesc alții, toleranța noastră este testată. Chiar dacă nu suntem de acord cu acele cuvinte, putem să ascultăm în pace. Dacă în acel moment suntem în meditație, devenim toleranți, răbdători și chiar avem o inimă generoasă. Toate aceste virtuți sunt moștenire de la Tatăl Suprem. Relația noastră va rămâne specială și plăcută. Nu vor exsta ură sau respingere. Cu cât noi exprimăm mai mult calitățile divine, cu atât mai mult cei care sunt în apropierea noastră, vor începe să experimenteze, de asemenea, propriile lor calități divine. Și reciproca, dacă noi suntem într-o stare interioară obișnuită, oamenii din jur vor exprima de asemenea o stare comună.
Notează-ți acest lucru. Privește în oglinda inimii tale și vezi: cât de multă divinitate există în mine? Este intelectul meu conectat cu Tatăl Suprem? În măsura în care tu ești spiritual, și relațiile tale vor deveni la fel.
Dadi Chandramani a fost un membru fondator al acestei Universități. După 1950, Dadi s-a ocupat de activitățile Universității în 4 state din nordul Indiei. Dadi era o imagine a modestiei, foarte tolerantă și neînfricată, și pentru asta, era numită Leoaica din Punjab. Profesorii buni fac pe studenți ca și ei, iar Dadi a adus multe suflete aproape de Dumnezeu, prin atitudinea ei deschisă și cunoașterea ei spirituală.
Inimă Curată
Jagdish Chandra
Inima Curată
În măsura în care inima este curată și ușoară, în aceea măsură, sufletul experimentează grația lui Dumnezeu și toate dorințele ne sunt împlinite. Prin urmare, pe parcursul zilei, este foarte important să verificăm curățenia inimii. Așa cum ne spălăm pe dinți, ne ocupăm și cu spălarea inimii.
Inima Sinceră
Un alt fel de inimă este inima sinceră. Există o diferență între inima curată și inima sinceră. O inimă sinceră este sinceră în fața lui Dumnezeu. Unii dintre noi continuă să ascundă lucruri chiar și de Dumnezeu! Ne ascundem greșelile, gândind că suntem deștepți, și că alții nu le văd. Facem ceea ce este greșit, deși inima ne spune că nu este bine. Credem că Dumnezeu nu știe. Totuși el vede ceea ce gândim și ceea ce facem.
Se spune „Dumnezeu este mulțumit cu o inimă sinceră”. Totuși, continuăm să mințim, să manipulăm, să înșelăm, și credem că nimeni nu este mai deștept ca noi. Nu realizăm în fața cui ne arătăm deștepți. Ar fi mult mai simplu dacă am fi sinceri și ne-am cere iertare. Părinții iartă cu bucurie un copil care vine să ceară iertare. Apoi, cu dragoste, îl sfătuiesc cum e mai bine. Dumnezeu nu este mai prejos, El ne iartă.
Pentru a verifica căt de sinceră este inima, verificăm cât de virtuoși suntem. O inimă onestă ne permite să aplicăm virtuțile în viață. Fericirea, bucuria, entuziasmul pot fi experimentate doar printr-o inimă sinceră.
Inima Miloasă
Apoi, există de asemenea o inimă miloasă. Majoritatea nu știu ce este mila adevărată. Adevărata milă înseamnă să ajuți pe cineva să se elibereze de servitudine și de povara păcatelor din trecut. Prin urmare, dacă noi nu ne eliberăm, cum putem avea milă pentru alții? În școlile noastre, subiectele predate, ca și, științele, matematica, limbile străine și așa mai departe, nu ne învață cum să avem pacea interioară și tăria de caracter. Nu ne arată cum să fim omenoși. Putem realiza fapte bune în baza unor sentimente de milă, dar dacă nu terminăm contul de păcate și nu realizăm acțiuni care înalță spiritul, cât din ceea ce facem vine cu adevărat dintr-o inimă miloasă?
Raja Yoga spune „Prima dată ai milă de tine însuți”. Adică, în orice situație provocatoare, ne dăm un pas înapoi, ne privim cu sinceritate, și începem munca necesară pentru a înlătura complet negativitatea care există în interior. Asta înseamnă să ne fie milă de noi înșine. Majoritatea oamenilor preferă să îi ceară lui Dumnezeu să aibă milă de ei. Dar nu putem primi milă fără să fim demni de ea. Nu este ca și cum Dumnezeu ar umbla cu mila în buzunar să o dea fiecăruia. Nu, noi trebuie să avem hotărârea de a termina din interior ceea ce este negativ, și să devenim buni.
Inimă Mare
Este important ca inimile noastre să fie curate, sincere și miloase. Inima de asemenea trebuie să fie mare. O inimă limitată nu poate să țină pe Tatăl nelimitat în ea. Sufletele sunt copiii lui Dumnezeu, deci inimile noastre trebuie să fie nelimitate ca și inima Lui. Inima devine nelimitată, atunci când sufletul stă pe tronul inimii Tatălui Suprem, și îl așezăm pe El pe tronul inimii noastre. Împărtășim cu El orice avem pe inimă, pentru că doar El ne poate face inima ușoară. Când împărtășim cu alții, asta ne strică și nouă și lor, și mai mult, oamenii pot chiar să folosească ce le spunem împotriva noastră. Meditația asta te învață – cum să vorbești cu Dumnezeu, și cum asculți când Dumnezeu vorbește cu tine. Raja Yoga înseamnă să aduci pe Dumnezeu pe tronul inimii tale, dar pentru asta, cât de curate trebuie să fie inimile noastre.
Mai este apoi și o inimă fericită. Acum este timpul să facem inima fericită...constant! În general, doctorii ne recomandă să nu mâncăm multe dulciuri pentru că nu sunt bune pentru inimă. Totuși, este un dulce care face inima fericită și termină toate problemele. Când ne conectăm inimile și mințile cu Dumnezeu, primim atât de multă dragoste încât inima tresaltă de bucurie.
Niciodată să nu facem ceva care să rupă inima cuiva. Să vorbim despre greșelile altora, să bârfim, să creem animozitate între suflete este un obicei foarte rău. Niciodată să nu rănim pe cineva, chiar dacă ei ne-au rănit pe noi. Trebuie să învățăm să iertăm. Greșeala lor s-a terminat, de ce să ne batem noi capul cu acel lucru?
Când inima devine curată, sinceră, miloasă și fericită, lumea noastră interioară și ceea ce arătăm în exterior devin la fel. Devenim clari și limpezi din interior în exterior.
Jagdish Chandra a fost complet dedicat studiului spiritual și serviciului divin. A publicat peste 150 cărți despre cunoașterea spirituală, yoga, valori morale, istorie, cosmologie. O persoană directă, cu un bun simț al umorului și un intelect ascuțit, a rămas onest, precis și dedicat un scop mai înalt de a servi umanitatea prin mojloacele spiritualității autentice. Deviza lui era: "putem face orice, dar viața noastră să o trăim din conștiința că suntem suflete."
Implicarea Detașată
Prashant Kakoday
Ce se Petrece în Minte?
Unul din scopurile oricărei ființe umane de pe această planetă este să aibă o viață bună și un nivel de trai cumsecade. Pentru a dobândi un nivel de trai mai înalt, accentul nostru s-a pus puternic pe îmbunătățirea lumii exterioare. Lucrul căruia i se acordă foarte puțină importanță în societate și în sistemul nostru educațional este viața noastră interioară, sau altfel spus, ceea ce se petrece în mintea noastră și modul în care răspundem la situațiile exterioare. Cu excepția a câteva încercări în domeniul psihologiei, nu se fac prea multe eforturi pentru a educa oamenii în ceea ce privește chestiunile legate de minte.
Noi dispunem de această viață interioară tot timpul și această lipsă de educație ne poate reduce dramatic calitatea vieții. Cineva poate fi bogat, poate locui într-un castel, dar dacă îi lipsește înțelegerea dinamicii interioare, el poate duce o viață plină de anxietate sau depresie. Atunci când mintea lui este sănătoasă și viața interioară este bogată, va fi în mod automat mult mai eficient în a-și îmbunătăți viața exterioară.
Un model simplu pentru a explica ce se petrece, este acela în care vedem întreaga lume fizică asemenea unei cutii mici. Care este natura acestei cutii? Ce se petrece înăuntrul ei, care să fie relevant pentru noi? Tot ceea ce se află înăuntrul ei este imprevizibil. Nu știm ce se poate întâmpla în clipa următoare. Legea care guvernează această cutie este schimbarea; lucrurile se pot transforma chiar în fața noastră. A doua lege care guvernează această cutie este „sfârșitul”. Totul ia sfârșit și altceva începe în loc. Așa cum o floare înflorește, se ofilește și moare, același lucru se petrece cu tot ceea ce se află în cutie.
Într-o asemenea lume, dacă creăm chiar și cel mai mic atașament, suferința este garantată. Într-o lume care se schimbă în permanență, dacă avem fie chiar și o singură așteptare, de orice fel ar fie ea, ne va aduce supărare.
În momentul de față suntem ocupați să creăm din ce în ce mai multe atașamente, de toate felurile, înăuntrul acestei cutii și drept urmare, liniștea noastră se află la bunul plac al acestei lumi. Devenim sclavi, dependenți de această cutie imprevizibilă. Aceste atașamente creează anxietate, dezamăgire și o întreagă gamă de reacții negative.
Observatorul Detașat
Avem de ales. Așa cum putem observa schimbările dintr-o grădină, în același fel putem privi această lume din cutie ca niște observatori detașați, fără așteptări sau atașamente. Musafirul este în mod natural detașat și rămâne un observator. Musafirul știe că nu deține nimic și prin urmare nu pierde nimic. În același fel, sufletul își reamintește că el este un musafir în această cutie. El privește lucrurile, dar nu se lasă prins de ele sau de evenimentele din cutie.
Nu este nimic greșit în a te implica în acțiunile pe care le îndeplinești când ești în cutie. Totuși, atunci când ești detașat este ca și cum ai întra într-o casă în care știi că ești doar un musafir. Folosești lucrurile din casă, dar nu stăpânești nimic din ceea ce este acolo, nici nu te atașezi de nimic. Numim această atitudine starea de „implicare detașată”.
Atunci când părăsim casa nu simțim că am pierde ceva. Acesta este un exemplu de implicare detașată. Termenul „detașat” înseamnă aici liber, nu înseamnă că am avea mai puțină iubire sau mai puțin interes. Musafirul poate fi foarte interesat, dar el este rațional. În ce constă înțelepciunea lui? În faptul că știe când este timpul să plece.
Dacă musafirul vine și uită că mai trebuie să plece, e ca și cum s-ar simți justificat să se comporte ca și o gazdă, creând atașamente și crezând că posedă lucruri. Mai devreme sau mai târziu tot va trebui să înfrunte realitatea. În acest caz, realitatea este că noi toți trebuie să plecăm, fie că ne place sau nu, schimbarea și finalul sunt garantate. De fiecare dată când uităm că trebuie să plecăm, mergem în direcția atașamentelor și așteptărilor, și chemăm la noi sentimentele de dependență și servitudine față de lumea exterioară.
Legea Karmei
Sora Jayanti Kirpalani
Conștiința în care Făptuim
Până în momentul de față, noi oamenii am considerat dificil să delimităm în mod clar ceea ce este bine de ceea ce e rău. De-a lungul istoriei definirea răului și a binelui s-a modificat. Culturi și religii diferite au apărut cu noi definiții și clasificări. Chiar și aparținând la aceeași religie, oameni de diferite generații au idei diferite despre bine și rău.
În timp ce ești influențat de atmosfera sau cuvintele oamenilor, intelectul tău își schimbă propria lui judecată. Astfel, este oare posibil ca să știi cu adevărat ce este bine și ce este rău? Nu, atâta timp cât ești limitat de acest costum fizic. Religia în care te-ai născut, limitările de gen, vârstă, și cultură, toate îți vor colora ideile, gândurile și judecata. Prin păstrarea conștiinței adevăratei tale identități - un suflet de pace - vei putea să înțelegi cu acuratețe ceea ce este bine și ceea ce e rău. Aceasta pentru că, numai, în starea de conștiință de suflet, sufletul poate să trăiască pacea, fericirea și dragostea în mod natural. Este conștiința cu care îndeplinim lucrurile, cea mai importantă.
Cauză și Efect
Legea karmei, a acțiunii și reacțiunii, se aplică sferei spirituale și este absolută. Ea spune, „Pentru fiecare acțiune va exista o reacție de egală măsură în direcție opusă sau adversă.” Orice fel de interacțiuni vei avea cu alții, vei primi în schimb la fel. Aceasta înseamnă că dacă oferi fericire, vei primi înapoi fericire, și dacă oferi supărare, vei primi înapoi supărare. Legea este simplă, și când o înțelegi în profunzime, poate să ofere o înțelegere privind semnificația evenimentelor din propria ta lume și a lumii în general.
Înțelegând aceasta, atunci când vei vedea anumite rezultate, îți vei da seama că efectele au loc pentru că există o cauză. Dacă efectul acțiunii este tristețea, ar fi bine acum să înțelegi că tu ești responsabil de cauza tristeții. Înțelegând legea karmei vei lua întreaga responsabilitate pentru propria ta situație, starea minții tale, și a întregii tale vieți.
Când există înțelegere a legii karmei și conștiința că ești responsabil de propria ta situație, vei deveni mai tolerant, rezistent și sincer. Dar și mai important, cealaltă parte a legii karmei ne învață că, dacă acum, tu îndeplinești acțiuni pure, cu folos, vei crea propriul tău viitor pozitiv îndreptându-te încotro vei vroi. Nu numai că nu ești un sclav al destinului, dar înțelegând filosofia karmei vei deveni creatorul, stăpânul propriului tău destin. Vei putea chiar să-i inspiri pe alții să creeze un destin pozitiv pentru ei înșiși prin exemplul propriilor tale acțiuni folositoare.
Eliberarea de Constrângerea Karmei
Orice fel de negativitate care a existat în trecut a adus datorii karmice cu cei din jurul tău. Dacă în trecut ai oferit supărare, acum ar fi bine să plătești aceea datorie, oferind fericire. Este timpul să-ți echilibrezi datoriile karmice din trecut. Cu toate acestea, faptul că tu ți-ai schimbat atitudinea nu înseamnă că și ceilalți o vor schimba pe a lor. Dacă ai curaj, și continui să dorești binele, și faci acțiuni de binefacere în relațiile tale cu celelalte suflete, treptat, datoriile karmei înspre cei față de care ai greșit, se vor plăti înapoi. Atunci te vei elibera de constrângerea karmei.
În starea de conștiință de suflet vei dărui natural dragoste și respect celorlalți, și cu timpul vei primi la fel în schimb. Orice acțiune care are loc în starea de conștiință de suflet este o acțiune prin care primești beneficii, și de aceea și alții vor beneficia.
Cum E Gândul, Așa și Rezultatul
Karma pornește mai întâi in minte sub forma gândurilor, semințe de acțiune. Așa cum este gândul, tot astfel este și rezultatul. Gândurile, ca și acțiunile, răspândesc vibrații și influențează atmosfera înconjurătoare. În mod karmic va fi un răspuns la acele vibrații. Gândurile pure, de pace, de fericire, sunt comorile cele mai de preț din viață. Dacă menții aceste gânduri în propria ta conștiință indiferent unde mergi, vei crea o atmosferă de pace, puritate și fericire de pe urma căreia alții vor beneficia.
Înțelegând consecințele acțiunilor înseamnă să ai grijă să faci totul în mod potrivit. Când ai puțin control în acțiunile tale este un semn că ai puțin control asupra minții tale. Aceasta ne aduce înapoi la lecție de viață că, dacă nu te grăbești ai mai mult timp ca să faci lucrurile așa cum trebuie. Dacă un lucru este făcut bine, probabil că nu vor fi probleme în viitor cu el. Lucrurile făcute în grabă adesea au greșeli care trebuie corectate mai târziu, și de aceea vor cauza mai multă muncă.
O lucrare făcută bine te lasă cu o minte împăcată. Ceva făcut în lipsa atenției îți va reatrage atenția iarăși și iarăși. Dacă te concentrezi la ceea ce faci în prezent, aceasta îți dă deplinul control asupra minții și corpului. Îți îndeplinești sarcinile în starea de conștiință de suflet astfel că indiferent de efortul fizic pe care-l faci, vei rămâne senin și plin de pace interioară.
Puteți asculta meditații ghidate de Sora Jayanti - traduse in limba Romănâ.
Adevaratul Respect de Sine
Dadi Janki
Umilinţa este mama tuturor virtuţilor. Simţi acest lucru? Gândeşte-te numai. Dacă posezi toate virtuţile cu excepţia acesteia, a umilinţei, vei fi o fiinţă umană virtuoasă, dar arogantă, care se mândreşte cu virtuţile sale.
Cu toate acestea, atunci când vei avea toate virtuţile, inclusiv umilinţa, vei fi o adevărată întruchipare a Divinului.
Umilința ca și Putere
Adevărata umilinţă nu ar trebui niciodată confundată cu respectul de sine scăzut.
Vă voi împărtăşi un secret personal. La fel cum niciodată nu aş căuta să controlez pe cineva, tot aşa, nu voi lăsa vreodată pe cineva să mă controleze. La fel cum niciodată nu m-aş impune cuiva cu forţa, tot aşa, nimeni nu poate să se impună cu forţa în faţa mea. Acestea nu sunt cuvinte arogante.
Dimpotrivă, ele sunt cuvinte ce oglindesc respectul de sine.
Adevărata umilinţă, adică umilinţa ca şi putere, este un alt nume pentru respectul de sine. Dacă umilinţa ta este reală, atunci acea umilinţă te va purta şi te va menţine deasupra a orice, ca nişte aripi născute din entuziasm, pentru adevărul tău plin de frumuseţe.
Umilinţa te învaţă arta de a zbura. Destinaţia poate să se afle la mare înălţime, dar cu asemenea aripi, vei reuşi să o atingi cu siguranţă.
Un alt secret este că ego-ul tău nu va dispărea aşa, pur şi simplu.
De fapt, el te va urma pretutindeni! Chiar şi în meditaţiile pline de lumină… Pe când vei sta în meditaţie, brusc îţi va apărea în minte, un gând din sinele tău limitat, care te va trage în jos într-o secundă. Dacă cobori în felul acesta, înseamnă că încă mai eşti deschis la influenţe de ordin inferior. Acesta este un semn al ego-ului.
Ego-ul este În Control ?
De fapt, de câte ori eşti influenţat în mod negativ, fie de factori interni sau externi, cauza principală este ego-ul. Ego-ul este foarte subtil, de aceea nu este uşor de detectat.
Activitatea lui este oarecum subterană, subminând însuşi adevărul tău cel mai de bază. Orice, totul, poate să ducă la amplificarea lui: comentariile oamenilor, criticile, tot felul de circumstanţe şi situaţii - orice poate fi un declanşator. Iar tu devii complet controlat de el.
Cu toate acestea, dacă eşti în permanenţă alert şi atent la tine însuţi, vei fi în stare să îţi menţii umilinţa, indiferent de situaţie. Vei putea să îţi aminteşti că orice se întâmplă este un test. Eşti testat în hotărârea de a nu lăsa nimic să îţi atingă aripile.
Fii foarte atent cum îţi foloseşti ochii şi urechile. Vorbeşte cu ele. Spune-le ochilor: „Aşa trebuie să vedeţi!” şi urechilor: „Nu veţi asculta aşa ceva!”.
Menţine-ţi respectul de sine amintindu-ţi că tu nu vei permite ego-ului tău să ajungă la tine, că îl vei lăsa în urma ta... În timp ce tu îţi vei continua zborul.
Umilinţa unui copac
Cea mai mare dintre virtuţi este umilinţa. Aceasta pentru că umilinţa îţi permite să fii virtuos cu alţii, în mod necondiţionat. Priveşte la umilinţa unui pom fructifer. Când i-a venit timpul şi ramurile lui sunt pline de rod, vezi cum se apleacă şi se închină, făcând astfel uşor pentru ceilalţi ca să culeagă ceea ce are de oferit.
Tot astfel, atunci când caracterul tău este plin de virtute, dorinţa ta de a te apleca şi a te îndoi va face ca celorlalţi să le fie mai uşor să culeagă ceea ce ai de oferit. Un copac ale cărui ramuri se ridică spre înălţimi nu va putea să se îndoaie şi să se aplece foarte mult. Din acest motiv este greu să îi culegi fructele. Astfel este şi ego-ul.
Poate că tu îţi ţii capul foarte sus, dar de fapt nu prea oferi nimic valoros nimănui. Gândeşte-te: cum ar fi o viaţă plină de umilinţă? Şi cum este să fii fără ea?
Exemplul lui Dumnezeu
Dumnezeu este Sufletul la Înălţimea cea mai de Sus. Cu toate acestea, Dumnezeu este complet umil, nu are nici un pic de ego. Chiar dacă El este Cel care face totul spiritual, El se ascunde spunând: „Eu nu fac nimic.” Indiferent cât de sus ajungem, și noi, întotdeauna să ne păstrăm umilinţa.
Dadi Janki a fost o femeie de mare înțelepciune. Prin înțelegerea adevărurilor spirituale, a inspirat oameni din toate culturile și profesiile să trăiască în conformitate cu un sens mai înalt al vieții și să contribuie la crearea unei lumi mai bune. Puterea spirituală a lui Dadi o făcea mereu să fie fără griji și să aibă dragoste și soluții pentru toată lumea.